Thema: Een brug naar God
Veel mensen zien geloof in God en wetenschap als twee concurrerende grootheden. In zijn boek Een brug naar God stelt filosoof René van Woudenberg echter het tegenovergestelde standpunt voor. Hij argumenteert dat geloof in God en wetenschap uitstekend samengaan.
Hij probeert te begrijpen hoe de dingen met elkaar samenhangen en vraagt zich af hoe het geloof in God zich verhoudt tot de wereld waarin wij leven. Hij laat zien hoe het geloof in God en de wetenschap elkaar kunnen omarmen en dansen op de grens van het onbekende. Deze nieuwe harmonie is essentieel om de betekenis van ons bestaan te doorgronden en opent de deur naar baanbrekende nieuwe perspectieven op het leven. In deze aflevering gaat Tom in gesprek met René.
Lees ook deze artikelen
Bijbel met bijdragen over geloof, cultuur en wetenschap
Leer meer over de NBV21 wetenschapsbijbel met boeiende artikelen over relevante Bijbelse onderwerpen zoals Adam en Eva, dieren en vrije wil.
[lees verder]
Verhouding van geloof en wetenschap
Gijsbert van den Brink heeft een mooi boek geschreven over de verhouding van geloof en wetenschap, toegespitst op de verhouding van wetenschap en de interpretatie van de Bijbel. Van den Brink houdt eraan vast dat geloof en wetenschap over dezelfde werkelijkheid gaan. We belijden dat God de schepper van alles is. Daarom kan er geen fundamenteel conflict tussen beide zijn. Eerder worden vanuit beide vragen aan elkaar gesteld die tot verrijking en verdieping leiden.
[lees verder]
Wat kan wetenschap over Jezus zeggen?
In deze column reageert Henk Bakker op het Theologisch drieluik van Bert Jan Lietaert Peerbolte over de historische Jezus. [lees verder]
Een theocentrisch perspectief op wetenschap
In mijn eerste blog over Bonaventura verwonderde ik mij over de eenheid van het leven bij deze contemplatieve Franciscaan. Bij ons is het leven in duizend postmoderne scherven uiteengevallen; bij hem stemt alles samen in een serene ultieme gerichtheid op God. Een gebied waar dit theocentrisch perspectief uiterst relevant is, is de huidige kloof tussen geloof en wetenschap.
[lees verder]