Menu

Basis

Vergaderopening: Verbondenheid en vriendschap – Johannes 15:15

Er voor staan

Kerntekst

‘U heb Ik vrienden genoemd.’
Johannes 15:15

Schriftlezing

Johannes 15:9-17

Uitleg

Relatie en verbondenheid, daar staat dit gedeelte (uit de zogenaamde afscheidsrede van Jezus), bol van. Allereerst is er de relatie van God de Vader met zijn Zoon, Jezus Christus; vervolgens gaat het over de relatie van Jezus met zijn discipelen, en tenslotte over de relatie tussen de discipelen onderling. Die verschillende relaties hebben alles met elkaar te maken, en worden alle drie gekenmerkt door liefde.

Het is ontzettend gemakkelijk om de kracht van dit gedeelte te missen; je zou eigenlijk over elke regel moeten mediteren. Neem vers 9: hoeveel liefde zal de Vader voor zijn Zoon gehad hebben…? Welnu, op dezelfde manier heeft Jezus zijn discipelen lief… En zo worden die discipelen op hun beurt geacht elkáár lief te hebben (vers 12). Bijzonder is ook dat Jezus de aard van zijn relatie met zijn discipelen weergeeft met ‘vriendschap’. Met vrienden ga je vertrouwelijk om, die vertel je alles. Dat is heel wat anders dan de relatie van een heer tot zijn knecht.

Het is allemaal zó bijzonder dat Jezus niet voor niets benadrukt dat zijn discipelen in deze liefde moeten blijven (vers 9). De woordvorm die hier gebruikt wordt, kun je ook weergeven met: ‘Jullie moeten in deze liefde doorgaan’. Discipelen moeten bewust leven in de liefde van Jezus tot henzelf, en met deze liefde verdergaan in hun onderlinge relaties.

Overweging

Dit gedeelte is ontzettend goed nieuws voor jongeren. Want als jongeren érgens op uit zijn, dan is het wel op relaties en op het ervaren van verbondenheid en vriendschap. Soms wordt daar binnen de kerk wat denigrerend over gedaan, zo van: ‘Ze komen alleen maar voor elkaar!’ Maar we zouden het juist veel meer moeten uitbuiten: zorgen dat het jeugdwerk een vriendenplek is, er oog voor hebben dat naast ‘vorming’ en ‘toerusting’ ook ‘ontmoeting’ een belangrijke doelstelling is.

Tegelijkertijd hebben we met dit gedeelte een paar onmisbare aspecten van onze eigen relatie met jongeren te pakken: opofferingsgezindheid, afhankelijkheid, gehoorzaamheid (aan God), blijdschap. Kortom, dat we zelf aan jongeren laten zien wat liefde is. Concreter: hoe Jezus’ liefde is.

Gebed

Here God, we danken U voor de ontzettend grote liefde die U hebt laten zien in uw Zoon Jezus Christus. Leer ons daar steeds meer oog voor te krijgen, opdat we er dagelijks méér uit en in leven. We belijden dat we van die liefde té weinig laten zien aan onze omgeving, en wellicht ook aan onze eigen jongeren. Vergeef ons dat, Here.

We bidden U voor onze jongeren. Vooral voor de eenzamen onder hen, die snakken naar vriendschap en verbondenheid.

Maar ook voor de anderen bidden we U: geef dat ze in onze gemeente (ons werk, onze groep) uw liefde zullen herkennen, opdat zij die op hun beurt aan anderen kunnen doorgeven. In Jezus’ Naam, amen!

Ter bezinning

‘Waarom is verbondenheid zo belangrijk? [-] Omdat God bestaat als een gemeenschap van verbonden Personen. We zijn gevormd door een God wiens diepste vreugde verbinding binnen Zichzelf is, een God die ons geschapen heeft om van gemeenschap te genieten zoals Hij geniet, door ons op sublieme wijze met Hem en met elkaar te verbinden. Genieten van de vreugde van verbondenheid is leven; die ervaring te missen is de dood voor onze ziel, de dood voor onze diepste verlangens, de dood voor alles wat ons tot mens maakt.’

(Larry Crabb, Verbondenheid, z.p. 1998.)

Deze vergaderopening is eerder verschenen in ‘Er voor staan’, onder redactie van Aart Peters en Arie Romein. Bekijk alle vergaderopeningen.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken