Menu

None

Lezing Johan van Oldenbarnevelt

U bent van harte uitgenodigd bij de lezing van Arnout van Cruyningen over Johan van Oldenbarnevelt.

Historicus Arnout van Cruyningen vertelt in de biografie Johan van Oldenbarnevelt over een van de grootste figuren van onze vaderlandse geschiedenis, die aan de wieg stond van de Republiek.

Johan van Oldenbarnevelt wist als doortastende landsadvocaat van Holland, de hoogste politieke functionaris van het gewest, de basis te leggen voor de Nederlandse staat. Als politiek leider ging het hem voor de wind, totdat hij in godsdiensttwisten verzeild raakte en recht tegenover stadhouder Maurits van Nassau kwam te staan. Dit kostte hem zijn leven. Op 13 mei 1619 werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd op het Binnenhof in Den Haag. Vierhonderd jaar na zijn dood schrijft Arnout van Cruyningen in Johan van Oldenbarnevelt over deze intrigerende staatsman en zijn rol bij het ontstaan van de Republiek.

Informatie over de lezing

Datum: Zondag 2 juni 2019
Tijd: 13.30 – 14.30 uur
Locatie: Museum Flehite, Westsingel 50 in Amersfoort
Aanmelden: Aanmelden is noodzakelijk via info@museumflehite.nl
Kosten: De lezing is gratis bij museumbezoek

Over de auteur

Drs. Arnout J.P.H. van Cruyningen (1960) studeerde Geschiedenis aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Een van zijn bijvakken was staats- en bestuursrecht. Zijn doctoraalscriptie werd gewijd aan de (geschiedenis van de) ‘inhuldiging des Konings’.

Als freelance historicus, gespecialiseerd in dynastieke geschiedenis, publiceert Arnout van Cruyningen veelvuldig over Europese vorstenhuizen. Hij is als adviseur verbonden aan de Oranjekoepel. 

Eerder verscheen van hem De Opstand 1568-1648, De Tachtigjarige Oorlog en Stadhouders in de Nederlanden

Johan van Oldenbarnevelt

Johan van Oldenbarnevelt - Arnout van Cruyningen

Historicus Arnout van Cruyningen vertelt in de biografie Johan van Oldenbarnevelt over een van de grootste figuren van onze vaderlandse geschiedenis die aan de wieg stond van de Republiek.
Johan van Oldenbarnevelt wist als doortastende landsadvocaat van Holland, de hoogste politieke functionaris van het gewest, de basis te leggen voor de Nederlandse staat. Als politiek leider ging het hem voor de wind, totdat hij in godsdiensttwisten verzeild raakte en recht tegenover stadhouder Maurits van Nassau kwam te staan. Dit kostte hem zijn leven. Op 13 mei 1619 werd Johan van Oldenbarnevelt onthoofd op het Binnenhof in Den Haag. Vierhonderd jaar na zijn dood schrijft Arnout van Cruyningen in Johan van Oldenbarnevelt over deze intrigerende staatsman en zijn rol bij het ontstaan van de Republiek.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken