Menu

Basis

Vredebrengers

Kind die twee witte van papier uit heeft geknipt en vasthoudt.
(Beeld: Irina Starikova/iStock.com)

Vanaf 1967 zijn alle Palestijnse gebieden, inclusief Gaza, bezet door Israël. In 2007 won Hamas de verkiezingen in Gaza, waarop Israël het gebied volledig afsloot. Op 7 oktober 2023 vuurde Hamas raketten af op Israël. Daarnaast werden ruim 220 joodse Israëliërs gegijzeld. Hierop kondigde Israël de staat van oorlog af. Door bombardementen en hevige gevechten in Gaza vonden sindsdien al tienduizenden Palestijnen de dood.

Tent of Nations: ‘Ons antwoord op haat is liefde’

Vechten, bevriezen, of vluchten. Ook ten tijde van oorlog zien we deze reacties. Maar er is nóg een manier om een moeilijke situatie het hoofd te bieden.

De vierde weg

Daoud Nassar is een Palestijns christen. Samen met zijn familie heeft hij een educatieve boerderij in Bethlehem. Palestijnen in dit deel van de Westelijke Jordaanoever hebben het heel zwaar. Door de Israëlische autoriteiten wordt het eigendomsrecht van de familie Nassar niet erkend. Daardoor heeft de familie geen toegang tot stromend water, elektriciteit of bouwvergunningen. Ook wordt de familie vaak bedreigd door Israëlische militairen of joodse kolonisten.

Sinds 1967 wordt de Westelijke Jordaanoever bezet door Israël. Daoud Nassar legt uit wat de gevolgen hiervan zijn. ‘De eerste groep bestaat uit Palestijnen die geloven dat het goed is om geweld te gebruiken. Zelf denken wij echter dat geweld altijd meer geweld creëert. Een tweede groep is ervan overtuigd slachtoffer te zijn van de keuzes van anderen. Deze Palestijnen denken zelf geen invloed te kunnen uitoefenen op die keuzes. Dat leidt tot een apathische, afwachtende houding. Een derde groep is alle vertrouwen verloren. Deze Palestijnen kiezen ervoor het land te verlaten en elders een nieuw leven op te bouwen.

Wij begrijpen deze reacties, maar wij geloven dat die uiteindelijk geen oplossing bieden. Zelf kies ik met mijn familie voor de vierde weg. Steeds meer Palestijnen doen dat. Wij kiezen voor de weg van actief, geweldloos verzet. We weigeren vijanden te zijn, van wie dan ook. Wij weigeren ook om slachtoffers te zijn. Wij willen tegenstand bieden en uitdagingen overwinnen, niet door een negatieve instelling, maar door onze frustratie om te vormen tot positieve daden. We zijn begonnen met het project Tent of Nations, omdat we geloven dat je altijd iets kunt doen in een moeilijke situatie – ook al is het klein. Het is de kunst om, hoe moeilijk ook, negativiteit altijd met positiviteit te beantwoorden. Ons antwoord op haat is liefde.’

Meta Floor is voorzitter van Stichting Vrienden van Tent of Nations Nederland (www.tentofnations.nl).

Nes Ammim: ‘Bidden voor rust en vrede’

Het multireligieuze dorp Nes Ammim ligt in het noordwesten van Israël, in Galilea. In de omgeving zijn Joodse en Palestijns Arabische dorpen gevestigd. Nes Ammim heeft de dialoog tussen joden, christenen en moslims als uitgangspunt.

Ik maak The House of Prayer and Study (het huis van gebed en studie) in Nes Ammim klaar voor een bijzondere groep: Spirit of the Galilee (Geest van Galilea). Dit is een interreligieuze groep die bestaat uit leiders van religieuze gemeenschappen in Galilea. Ieder komt vanuit zijn eigen traditie en achtergrond. Moslims, traditionele mannelijke rabbijnen, liberale en orthodoxe vrouwelijke rabbijnen, een Grieks-orthodoxe priester, een dominee van een baptistengemeente: de groep is zeer gevarieerd. Sinds een paar jaar komen de leden maandelijks bijeen. Soms online voor een lezing of workshop, soms fysiek voor een excursie die georganiseerd is door een van de leden, of voor een gezamenlijk studieprogramma.

Sinds het uitbreken van de oorlog hebben de groepsleden samen gedemonstreerd voor vrede, geëvacueerde families bezocht, kleding en voedsel ingezameld voor Palestijnen in de bezette gebieden, en een genuanceerde stem laten horen tijdens diverse evenementen. Ook hebben zij verschillende gebeden geschreven in het Arabisch, Engels en Hebreeuws. Het ‘Gebed voor vrede’ is geschreven in april 2024. De leden van de groep hebben het in het midden van de oorlog geschreven, vertaald en verspreid.

Dialoog: je hoeft niet te kiezen

Tijdens één van deze groepsontmoetingen zei iemand: ‘In de dialoogwereld is er geen zwart en wit; je hoeft niet perse alleen voor de ene, of juist voor de andere kant te zijn. Iedereen die een kant kiest, helpt het vuur verder op te stoken, in plaats van het te helpen doven.’

Het Centrum voor Leren en Dialoog in Nes Ammim ondersteunt deze groep al jaren. Voor de eindejaarsbijeenkomst komt de groep naar Nes Ammim. De oorlog en de moeilijke situatie voor veel inwoners van Israël en Palestina geven niet veel reden tot hoop. Deze bijzondere groep mensen laat een andere mogelijkheid zien. Ik kijk uit naar een hoopvolle dag!

Maaike Hoffer is dialoogcoördinator van Nes Ammim. (www.nesammim.nl)

Een gebed voor vrede

God, Allah, Hashem:
Versterk de handen van heen die streven naar vrede in onze regio.

Mogen zij weten en voelen dat zij
niet de enigen zijn.
Achter hen staan ​​wij allemaal,
mensen van alle geloofsovertuigingen, leeftijden, geslachten
die bidden voor vrede en rust in ons land.

Mogen alle gijzelaars terugkeren naar hun huizen.

Wij bidden voor het einde van deze vicieuze cirkel van bloed.

Moge dit een land van leven zijn voor al zijn inwoners
vanaf hier en tot in eeuwigheid.

Laten wij zeggen:
Amen.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken