De stem van vrede spreekt zacht
In haar essay Brief in de nacht spaart schrijfster Chaja Polak noch de Israëlische regering, noch Hamas. ‘Geweld is niet de oplossing van dit conflict.’
In haar essay Brief in de nacht spaart schrijfster Chaja Polak noch de Israëlische regering, noch Hamas. ‘Geweld is niet de oplossing van dit conflict.’
In dit bijschrift staat Israël centraal, en reflecteert Gerard van Broekhuizen op de hedendaagse situatie in Israël vanuit de Hebreeuwse bijbel. Wat lezen we daar over het innemen van land, en hoe kunnen we daar vandaag de dag op reflecteren?
De eerste twee regels van LB 443 luiden: ‘De engel Gabriël komt aangesneld, de vleugels sneeuw, de ogen vurig fel.’ Oorsprong van dit lied is een Baskisch volks(kerst)liedje, dat in 1897 werd opgenomen in de Archives de la tradition basque. Dat is een Franse verzameling van Baskische volksliederen. Via deze Archives stak het lied over naar Engeland waar het werd vertaald en als Christmas Carol graag wordt gezongen.
Het boek Genesis is niet alleen schitterende literatuur, maar bevat ook een rijkdom aan ideeën. Marilynne Robinson helpt ons om de diepgang van het eerste boek van de Bijbel in te zien. Het biedt niet alleen schoonheid, maar ook hoop: de standvastigheid en welwillendheid van Gods blijvend geloof en ingrijpen in de schepping.
Marco Rotman volgt aan de hand van Egeria haar reisverslagen de betekenis van grond voor gelovigen en pelgrims. Is de historische vraag relevant? Of spelen er nog andere zaken mee in het betekenisgeving vraagstuk?
Van wie is de aarde? Janneke Stegeman laat in dit essay zien hoe deze vraag speelt in het conflict om het heilige land. Met een verontrustende rol voor protestants koloniaal denken.
Steensma probeert in zijn boek de patstelling te doorbreken over de positie van vrouwen in de kerk. Hij doet dit door uitgebreid Schrift en traditie te laten spreken.’ Ds. Pieter Nobel, predikant hervormde wijkgemeente Ichthus in Noordwijk, in zijn recensie over Geroepen tot de dienst.
In dit artikel bekijkt Gert van Klinken het thema grond, en met name de rol van joodse mensen / Israël, in de loop van de afgelopen jaren. Hugo de Groot blijkt een belangrijke rol te hebben gespeeld in beleid over het al dan niet toelaten van joodse immigranten.
Je wilt deze Israëlzondag niet om de actualiteit heen – de aanslag van Hamas een jaar geleden, de strijd in Gaza en in Zuid-Libanon die daarop volgden. Rouw! Kerkgangers komen met de verwachting daarover iets te horen. Maar hoe? Jan Swager schrijft deze preekschets over Jesaja 25:6 speciaal voor Israëlzondag 2024.