Menu

None

Vrolijkheid

Deze week verscheen het nieuwe boek van Stephan de Jong U doet niets, want U bent God. In veertig zeer korte overpeinzingen, geschreven in een persoonlijke, betrokken stijl, biedt Stephan de Jong een nieuwe visie op Gods handelen in de wereld. Uit dit boek plaatsen we hier het hoofdstukje ‘Vrolijkheid’.
 
Vrolijkheid
Ik zei tegen hem:
het mooie in het leven is altijd een geheim…
de dingen die je weet zijn de normale dingen
of de lelijke dingen, maar dan zijn er nog geheimen
en daar verstopt het geluk zich.
(Alessandro Baricco)
Je moet geluk hebben om het te vinden. Soms is het er plotseling, als een brutale mus die voor je voeten neerstrijkt. Een middeleeuws gedichtje gaat over dat plotselinge gevoel van geluk:
Waar ik vandaan kom? Ik weet het niet.
Wie ik ben? Ik weet het niet.
Wanneer ik zal sterven, ik weet het niet.
Waar ik heenga? Ik weet het niet.
Ik verwonder mij erover dat ik vrolijk ben!
Ik denk niet dat U, God, het bent die mij die vrolijkheid geeft. U bent volgens mij niet zo van het geven of nemen. Maar uw aanwezigheid kan die vrolijkheid wel bij mij oproepen. Wat is de bron van pure, spontane vrolijkheid? Ruimte, opluchting, het wegvallen van zorgen. Typisch dingen die zich voordoen in uw nabijheid. Tenzij iemand natuurlijk bij U aan een strenge, toornige God denkt. Dat is niet mijn beeld.
Ik houd het erop dat U houdt van vrolijkheid. En van paradijzen. Een hart kan in een paradijs veranderen, wanneer het een betoverende glimp van uw aanwezigheid bemerkt. Spontane vrolijkheid kan mensen zelfs in de meest ellendige omstandigheden overkomen. Gevangenissen, concentratiekampen, ziekbedden, overal kan zij plotseling verschijnen. Deze vrolijkheid laat zich niet logisch uit iets anders afleiden. Zij is puur religieus van aard. Het hart wordt boven zichzelf uit getild. Het tikt buiten de grenzen van de eindigheid even een werkelijkheid zonder grenzen aan. Het bewustzijn van uw nabijheid, God, breidt mijn levensruimte uit tot, laten we het maar eens ruim nemen, de hemel.
Zo ontstaat de vrolijkheid van het eeuwige leven. Ik weet het, dit zijn grote woorden. Maar met reden. Want uw aanwezigheid is de eeuwigheid. Als een mus kan ze zomaar voor mijn voeten neerstrijken. Ik doe een poging hem vast te grijpen. Maar zo gauw ik dat probeer, vliegt hij weer op.
 

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken