Menu

None

Waar ik uit liefde werd geboren en hoop in liefde aanvaard te worden

Marinus van den Berg, auteur van bekende boeken als Rouwen in de tijd en Meegaan tot het einde, publiceerde onlangs het boek Dicht op de dag, waarin hij beschrijft wat hem elke dag bezig houdt. Hij beschouwt het als een spiritueel dagboek. Het bevat boeiende reflecties over de betekenis van kerk en traditie, maar ook over hoe wij aandachtig met elkaar kunnen omgaan. Hieronder lees u een kort interview met hem.

U noemt Dicht op de dag een ‘spiritueel dagboek/reisboek/geloofsboek’. Wat bedoelt u precies en wat kunnen we in uw boek verwachten?

Elke dag verlaat ik mijn huis voor boodschappen, om naar een afspraak te gaan, vaak ook om een lezing te geven en elke dag kom ik weer thuis. Al die dagen zijn vol indrukken en ontmoetingen en iedere avond sta ik stil en schrijf ik mediterende over die dag. Dat verdiept mijn leven en laat me zien dat er in een dag meer is als je tijd maakt om naar de dag te luisteren.

‘Dagelijks een psalm lezen is een ritueel dat u wakker houdt,’ schrijft u ergens in uw boek. In welk opzicht moet u wakker worden gehouden?

In de psalmen nemen mensen met hun en mijn angsten, verlangen, wanhoop, zoeken naar gerechtigheid en liefde het woord. Het zijn mensen van alledag die vaak niet gezien en gehoord worden. Ik wil wakker zijn voor Gods gezicht in wie vaak niet gezien worden. Wie onrecht wordt aangedaan mag zijn mond opendoen. Psalmen zijn niet van boven naar beneden maar van beneden naar boven. Ik lees: leid geen mistig bestaan.

Sterven is teruggaan naar de oorsprong. Wat bedoelt u daarmee?

Teruggaan naar de oorsprong is niet alleen mijn wens om in mijn geboorteplaats begraven te worden met de steen van mijn opa, de vader van mijn vader met dezelfde naam, maar is ook dat we niet alleen uit stof zijn gemaakt, maar waar ik uit liefde werd geboren en hoop in liefde aanvaard te worden. In mijn kinderjaren was de katechismusvraag Wie is God en het antwoord God is liefde de vraag die het meest met me meeging. Liefde is oorsprong en einde!

Hoe seculier we ook mogen zijn, ‘levensvragen blijven,’ schrijft u. Wat is voor u de waarde van onze religieuze bronnen?

Ik weet niet of seculier en religieus altijd wel zo helder te onderscheiden zijn. Ik lees niet alleen wat religieuze bronnen worden genoemd maar ook hedendaagse literatuur die ook verder laat kijken. Vaak zijn schrijvers in debat met wie en wat zich als religieus aandient. Ik ben dit steeds minder als anti gaan zien, maar als zoeken naar de authentieke vragen en de waarden die niet verduisterd mogen worden. Wie mag zich een goed mens noemen? 

Marinus van den Berg


Dicht op de dag

Dicht op de dag - Martinus van den Berg

Het boek Dicht op de dag is een persoonlijk boek, waarin Van den Berg zoekt naar spirituele bronnen, die betekenis kunnen geven aan ons leven. Wat is in het informatietijdperk echt van betekenis? Marinus van den Berg zoekt antwoorden in korte, poëtische teksten en in langere prozateksten. Hij schrijft op de huid van de dag, maar gaat ook eerlijk na wat de actualiteit onderhuids met hem doet. Daarbij schenkt hij aandacht aan de christelijke traditie waarin hijzelf staat.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken