Menu

Premium

Zeventig en twee

Bij Lucas 10,1-20 b

Balalat en Meredith zien hoe Jezus op een dag zeventig mensen eropuit stuurt. Twee aan twee, zonder tas en zonder schoenen. Het lijkt hun een leuk spel. Ze willen meedoen, maar de zeventig lachen hen uit: ‘Weet je wel wat wij moeten doen? Wij moeten mensen beter maken en ze hoop geven. Jullie zijn nog maar kinderen. Bovendien zijn jullie helemaal niet eens joods, maar samaritaans. Dat is heel wat anders.’

Teleurgesteld lopen Balalat en Meredith het dorp uit. Daar ploft iemand voor hun voeten neer. Ze ruiken zwavel en een schroeilucht. ‘Wie ben jij?’ vraagt Balalat.

‘Ik ben de satan!’ Ja, dat konden ze zien: onder zijn jas staken twee harige pootjes uit. En tussen zijn haren zagen ze duidelijk twee hoorntjes.

‘Waar kom jij opeens vandaan?’ vraagt Meredith.

‘Ik ben uit de hemel gedonderd, als de bliksen uit de hemel gedonderd.’

‘Kun je dat niet wat netter zeggen?’ zegt Meredith.

‘Wat doen jullie hier?’ praat satan eromheen.

‘Wij mogen niet meedoen met een spel van Jezus. Dat je met z’n tweeën bij mensen langsgaat om ze beter te maken, om ze gelukkig te maken.’

Satan lacht zijn holle lach: ‘Als het anders niet is. Ik ga met jullie mee en dan zullen we alle mensen eens fijn opvrolijken!’

‘En als we daar toevallig geen zin in hebben?’ aarzelt Meredith.

Satan wordt ongeduldig: ‘Je doet wat ik zeg!’ Boos stampt hij met zijn hoefjes op de grond.

Ze lopen naar het dorp. Onderweg worden slangen wakker en ratelen. Schorpioenen springen tevoorschijn en steken satan in zijn poten. Satan schopt ernaar en trapt erop. ‘Wat een ellende hier op aarde!’ roept hij. En weg is hij. Een klein hoopje rokende as blijft achter op het pad.

‘Daar hebben we dus helemaal niks aan,’ zegt Meredith. Voorzichtig lopen ze langs de slangen en schorpioenen weer naar het dorp.

De zeventig komen terug en vertellen in geuren en kleuren hoe ze mensen beter hebben gemaakt.

‘En wat hebben jullie gedaan?’ vraagt Jezus aan Meredith en Balalat. ‘Nee, vertel maar niks!’ zegt Hij.

De zeventig kijken stomverbaasd. Mochten die kinderen zomaar meedoen?

Iemand heeft die kinderen er later zeker bijgeschreven in het verhaal, want dat gaat over tweeënzeventig.

Open vraag

Wat kun je met z’n tweeën beter dan alleen?

Liedsuggestie

Liedboek 274: ‘Wij komen hier ter ere van uw naam’.
Idee: gebruik het lied als alternatief voor intrede, kyrie en gloria. Zing vers 1 voor het drempelgebed, vers 2 als kyriegebed en vers 3 als glorialied.

Bij Lucas 10:1-20 b

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken