Menu

Basis

Breken en veerkrachtig helen

‘Je komt er sterker uit, let maar op.’ ‘Over een tijdje zie je waarom je dit moest meemaken.’ Herken je deze clichés, dan is de kans groot dat je intense levenservaringen opdeed.

Goedbedoelde clichés kunnen je vleugellam maken, terwijl je je vleugels al gebroken weet. Ze proberen een ontstane leegte tevergeefs te vullen. Lief, maar jammer: want leegte kan ruimte worden, waarin je kunt delen wat je voelt. Is hier te weinig ruimte voor, dan loop je het risico daar later last van te krijgen. In vriendschappen, in je werk, in relaties, en misschien zelfs in je geloof. Clichés werpen je op jezelf terug in plaats van je bij hetgeen te brengen dat troost geeft en opbouwt: God, je geloof en je sociale vangnet, geweven van mensen bij wie je jezelf mag zijn in je gebrokenheid.

Hoe het licht binnenkomt

Uit gebrokenheid kan iets moois ontstaan. Zoals Leonard Cohen het verwoordde: There is a crack in everything, that’s how the light gets in. (Er zit een breuk in alles, dat is hoe het licht binnenkomt.) Dat licht kan waardevolle stilte zijn, een luisterend oor, een schouder. Een welgemeend ‘Ik weet niet hoe het is om dit te voelen, maar weet dat ik naast je sta. Ik luister.’ Bondgenootschap geeft je veiligheid om troost en verbondenheid toe te laten.

Ann Voskamp schrijft in haar boek ‘The Broken Way’ :”The miracle happens in the breaking – abreaking into the enoughness of communion. (Het wonder gebeurt in het breken – een breken in het genoeg-zijn van samenzijn.) Durf te vragen om bondgenootschap. Jezus Christus’ lijdensweg en opstanding kunnen enorme kracht geven: de Heer leed en leidt ons, zodat we zijn overgave en moed kunnen ontvangen en inzetten bij onze eigen uitdagingen.

Credits: iStock.com/peopleImages

Bevrijding door overgave

Toen ik in 1990 op mijn veertiende wees werd, kreeg ik dingen te horen als ‘dit soort dingen gebeuren nu eenmaal, de zin ervan ontdek je nog wel’. Dit maakte me boos, moedeloos en eenzaam. En schuldig: ik had niet alleen als wees te leren leven, maar ook meteen een les te leren… Mijn gebrokenheid schoot wortel. Het tegenovergestelde voelde ik toen een vriend in 2021 overleed. Niet wetend hoe dit verdriet te dragen, legde ik mezelf neer op mijn vloerkleed: ik liet me dragen. Hoe wonderlijk werkt overgave. Even later stond ik op, wist me gedragen. God nodigt je uit tot overgave. Hij draagt je, geeft je wat nodig is, maakt een beginnetje. Opgeven maakt je vleugellam. Overgave maakt ruimte voor troost, rust en nieuwe moed.

Wat helpt bij helen?

  • Vraag wat je nodig hebt. Ook als je dat normaliter nooit zou doen.
  • Geef je grenzen aan als je voelt dat iets of iemand je healing journey tegenhoudt.
  • Accepteer uit vrije wil dat je nog niet weet waar jouw crisis goed voor is. ‘Heer, wijs mij Uw weg’ vind ik een schitterend lied. Ik geloof dat de weg die Hij voor je bepaalt, uiteindelijk een positief effect heeft op het grotere geheel.
  • Koester je sterke eigenschappen; die kreeg je van God. Voor mij geldt dat geloof, creativiteit, veerkracht en empathie het kompas voor mijn keuzes zijn.
  • Kijk naar wat je praktisch nodig hebt. Zoek, vraag, bid erom, wees bereid te ontvangen.
  • Zet je creativiteit in en geef vorm aan je gevoel. Schilder, schrijf, dans, zing – wat voor jou goed voelt. Het plaatst je pijn in rauwe schoonheid zichtbaar buiten jezelf, waardoor jouw ‘vat’ minder vol raakt.
  • Bid. Uit de grond van je hart, zonder beperking. Bid met zachtheid voor jezelf en met vertrouwen in God.

Jojanneke van den Bosch begeleidt maatschappelijk betrokken ondernemers en organisaties bij het ontwikkelen van vernieuwende en creatieve concepten, met haar bedrijf Brave Changemakers. Zij richtte ook weeswijzer op, voor en over weeskinderen in Nederland. zie: jojanneke.me/hi-nl en weeswijzer.org.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken