Menu

Basis

Dat belangrijke brood

In de zomer is er in Burgas een overvloed aan eten en drinken. Langs de boulevard en in de winkelstraat is het een aaneenschakeling van terrasjes en eettentjes. Het park staat vol ijskraampjes en de supermarkten draaien overuren. Zelfs de vele straatkatten hebben overgewicht.

Des te schrijnender is het, dat mijn collega Natalia die in de dorpen rond Burgas werkt op het gebied van evangelisatie en diaconaat, in de winter telkens telefoontjes krijgt van wanhopige mensen daar. Velen weten niet hoe ze rond moeten komen. Ze hebben zelfs aan basale voedingsmiddelen gebrek. Het geld dat ze in het toeristenseizoen verdiend hebben is niet toereikend om de winter door te komen. Met steun uit Nederland doet Natalia wat ze kan om de ergste nood te lenigen. Maar het winterseizoen is lang en de nood groot.

Natalia vertelde me hierover nadat we net Avondmaal gevierd hadden in onze gemeente. ‘Geef ons heden ons dagelijks brood’ … om welk brood gaat het eigenlijk? Moeten we juist niet, mede vanwege de woorden over de vergeving van schuld die hier direct op volgen, ook denken aan hét Brood: Christus die het Brood des levens is? Eerst Gods Koninkrijk zoeken en ons niet bezorgd maken om voedsel en kleding, zoals Jezus elders zegt?

Als rijke Nederlandse hier heb ik makkelijk praten, ik heb nog nooit in mijn leven wakker gelegen van de honger. Ik praat dus ook liever niet, maar kijk en luister: voor mensen hier is dat Brood des levens inderdaad veel belangrijker dan het gewone dagelijkse brood.

Natalia heeft haar goedlopende winkel opgegeven voor een onzeker en arm bestaan als evangeliste. Mensen in de dorpen kijken al weken uit naar de viering van het Avondmaal en dat doet hun de zorgen om het dagelijks bestaan even vergeten.

Ik kijk en luister, met een zeker gevoel van schaamte en schuld: is het Brood voor mij ook zo belangrijk? Of laat ik me, terwijl juist ik nooit zorgen om voedsel heb, toch te veel in beslag nemen door het brood …?

– Foka van de Beek is als theologe en toerustingswerker door de GZB uitgezonden naar Burgas in Bulgarije, stad en provincie aan de Zwarte Zee.

Wellicht ook interessant

Boek De weg van vrede van Stefan Paas
Boek De weg van vrede van Stefan Paas
None

Stefan Paas – De weg van vrede. Een rondleiding door het christelijk geloof

Ergens in de Bijbel staat een verhaal van dorstige mensen die sloten graven. In een woestijn, welteverstaan. Zij graven in opdracht van een profeet met de naam Elisa. Hij heeft namelijk beloofd dat er water zal komen. En dus gaan ze graven. Er staat niet bij dat ze enthousiast zijn. Sommigen voelen zich misschien voor gek staan en anderen steken alleen voor de vorm hun schep in de grond. Maar blijkbaar zijn er toch genoeg die hun best hebben gedaan, want – zo vertelt het verhaal – de volgende ochtend stroomt er water vanaf de bergen naar beneden en in minder dan geen tijd staan alle sloten vol water (2 Koningen 3:15-20).

St. Pietersplein in Vaticaanstad, Rome.
St. Pietersplein in Vaticaanstad, Rome.
None

Thema: De katholieke kerk

Wat is katholiek? Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten geeft een inkijk in de katholieke wereld van dit moment en laat zien wat wij hiervan kunnen leren. En dat is nodig, want de huidige cultuur schuurt met de katholieke leer en lijkt er soms haaks op te staan. Van Peperstraten presenteert de belangrijkste overtuigingen van het katholieke geloof en laat zien dat de katholieke kerk heilzaam kan zijn voor onze cultuur. Elsbeth gaat in gesprek met hem n.a.v. zijn boek Katholiek.

Diepgeworteld van Richard Groeneboom
Diepgeworteld van Richard Groeneboom
None

Richard Groenenboom – Diepgeworteld. Groeien in geloof met vervolgde christenen

Hoe kun je als christen staande blij ven in een vijandige omgeving? In Diepgeworteld stelt Richard Groenenboom je voor aan christenen die wereldwijd om hun geloof worden vervolgd. De lessen die hij deelt, helpen je om te groeien in geloof. Het boek laat zien dat jezelf opsluiten in een christelijke bubbel geen oplossing is. Je aanpassen aan de denkpatronen van een seculiere samenleving is ook geen optie. Vervolgde christenen bewandelen een andere weg, die ook Nederlandse christenen kan helpen om standvastig te geloven.

Nieuwe boeken