Menu

Premium

De Bijbel als antidepressivum

De Westerse wereld gijzelt zichzelf in een tegenstelling die zich laat typeren als manisch-depressief. Achter de verworven rijkdom van de Westerse mens gaat een dynamiek schuil, die immanent verwant is aan de bipolaire manisch-depressieve stemmingsstoornis. Symptomen van de manische pool zijn de voortdurende haast, de snelheid en veelheid aan indrukken en dingen die gedaan moeten of kunnen worden. Haar tegenpool, het depressieve, schuilt achter innerlijke onvrede, vermoeidheid, neerslachtigheid en leegte. De mens lijkt in de greep te raken van deze twee polen van manie en depressie. Volgens de statistieken gaat het om zo’n 800.000mensen. Door deze bipolariteit met de taal en het verhaal van de bijbel te verbinden, kan er in de mens een bevrijdende ruimte en structuur ontstaan die hem verlost uit de greep van die polen.

Lees het hele artikel

Wellicht ook interessant

Opengeslagen Bijbel
Opengeslagen Bijbel
None

Gods transcendentie en Jobs geloof 

Katja Tolstoj hield op 2 februari 2024 een toespraak op de presentatie van het boek De bijbel als biografie van God en mensen. Geschiedenis en hergebruik van teksten, geschreven door Eep Talstra. In deze schriftelijke uitwerking van de toespraak werkt ze drie punten uit: de benadering van Talstra, relevantie van het werk voor een vruchtbare dialoog tussen systematische theologie en Bijbelwetenschappen en haar persoonlijke interesse voor het vraagstuk van het lijden en de eigenschappenleer van God. 

Symbolen vanuit de christelijke traditie op digitale wijze afgebeeld in een foto van een man die op een laptop werkt
Symbolen vanuit de christelijke traditie op digitale wijze afgebeeld in een foto van een man die op een laptop werkt
None

Taalkunde, theologie en de computer

Willem van Peursen hield op 2 februari 2024 een toespraak bij de presentatie van het boek De bijbel als biografie van God en mensen. Geschiedenis en hergebruik van teksten, geschreven door Eep Talstra. In deze schriftelijke uitwerking van de toespraak gaat Van Peursen in op twee centrale vragen: hoe kunnen we een christelijke geloofsleer formuleren die recht doet aan de inzichten van de bijbelwetenschappen. En krijgen nieuwe digitale methoden als statistiek, machinelearning en AI een plaats in de werkkamer van de exegeet?

Nieuwe boeken