Menu

Basis

Eerste stap naar verzoening

‘Zalig de vredestichters, want zij zullen kinderen van God genoemd worden.’ Matteüs 5:9

Abbie Chalgoum

De wereld lijkt in brand te staan. We worden geconfronteerd met rampen van zowel natuurlijke als menselijke aard. Aardbevingen, overstromingen en branden verwoesten onze omgeving, terwijl politieke conflicten in Israël, Gaza en Libanon naties verscheuren. Dichter bij huis verliezen we het vertrouwen in onze eigen politieke leiders, met een kabinet dat struikelt en een verdeeld land achterlaat.

In deze chaos lijken we steeds verder van elkaar af te drijven. We verliezen het vermogen om naar elkaar te luisteren en hebben steeds minder oog voor elkaar, zowel op macro- als microniveau. Sociale media, ooit middel om mensen dichter bij elkaar te brengen, spelen hier een grote rol. In plaats van begrip en verbinding te bevorderen versterken ze polarisatie.

Iedereen heeft een mening en kan die uiten maar de ruimte voor dialoog en nuance verdwijnt. In plaats van te luisteren gaan we in de aanval. De snelle reacties, scherpe uitspraken en harde woorden drijven ons verder uit elkaar.

Het gevolg is dat samenlevingen wereldwijd, maar ook persoonlijk, steeds meer uit balans raken. De politieke rampen die we wereldwijd zien, zijn slechts een weerspiegeling van de grotere scheuren in de menselijke communicatie. In Israël, Gaza en Libanon zien we de pijnlijke gevolgen van verharde standpunten en escalatie van conflicten.

Dichter bij huis worstelen we met dezelfde polarisatie, met een kabinet dat steeds verder verwijderd lijkt van de noden en wensen van de mensen. We raken niet alleen de grip kwijt op de wereld om ons heen, maar ook op de onderlinge verbinding.

Nuance en empathie

Maar hoe vinden we elkaar terug in tijden van zoveel verdeeldheid? Hoe zorgen we ervoor dat we ons niet verliezen in onze eigen standpunten, maar ruimte maken voor elkaar? Het antwoord ligt in het hervinden van nuance en empathie.

De intentie om te begrijpen, in plaats van te overtuigen

We moeten leren luisteren naar elkaar – niet om te reageren, maar om te begrijpen. Niet elke discussie hoeft te gaan over winnen of verliezen. De wereld is complex en erkenning van die complexiteit vraagt om geduld en openheid.

Op sociale media, maar ook in het dagelijks leven, zouden we meer oog moeten hebben voor de ander. Het gesprek aangaan met de intentie om te begrijpen, in plaats van te overtuigen, is de eerste stap naar verzoening. Empathie is de sleutel om in tijden van rampen, zowel natuurlijke als menselijke, elkaar weer te vinden. Dit geldt zowel op wereldniveau als in ons persoonlijk leven.

Toekomst

We moeten ons ook afvragen hoe we samen een toekomst kunnen bouwen, niet alleen voor onszelf maar ook voor onze kinderen, de komende generaties, en voor de dieren die met ons deze planeet delen. We hebben de verantwoordelijkheid om gemeenschappelijke grond te vinden en bruggen te bouwen, zelfs wanneer de meningen verdeeld zijn. Onze keuzes van vandaag hebben een diepgaande invloed op de wereld van morgen.

Alleen door elkaar terug te vinden en samen te werken kunnen we een duurzame en vreedzame toekomst creëren voor alles wat leeft. Zoals de profeet Mohammed zei: ‘Niemand van jullie heeft geloof totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst.’

Laten we deze woorden ter harte nemen en een samenleving bouwen waarin we weer oog hebben voor elkaar en voor de wereld die we samen moeten beschermen – nu en voor de generaties die na ons komen.

Abbie Chalgoum is acteur, auteur, docent en theatermaker. Hij is bekend van het boek en de theatervoorstelling Ik blijf bij je.


Samenwerking
Woord & Dienst 2024, nr. 11

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken