Menu

Premium

Ezel

Bij Marcus 11,1-11

Verhaal

Elk jaar hoopt Rolf dat het gebeurt, dat het echt gebeurt. Namelijk dat er ook een ezel is met Palmpasen.
Met Kerst is er één bij de kerststal, een echte waar je dan ook rondjes op mag rijden. Maar met Palmpasen is die er nooit. Terwijl de ezel uit het verhaal van Palmpasen echt Jézus heeft gedragen toen Hij Jeruzalem in kwam. De ezel uit het kerstverhaal droeg alleen Maria. Nou ja, alleen Maria… Rolf houdt van ezels. Want ze zijn niet zo hoog en ze zijn ook zacht en aardig. En als je op hun rug zit, dan hoef je niet veel te doen, ze gaan gewoon.
Zou Jezus ook van ezels gehouden hebben? Dat moet wel! Anders had Jezus wel om een ander dier gevraagd – toch? En de ezel hield vast ook van Jezus. Want als je én allemaal mantels over je heen gegooid krijgt, én over takken heen moet lopen, én alle mensen heel hard naar je schreeuwen, dan kun je als ezel ook denken: ‘Laat maar, ik doe het niet meer.’ Rolf heeft dat weleens gezien, dat een ezel niet meer vooruit en niet meer achteruit wou. Maar de ezel heeft Jezus echt Jeruzalem binnengedragen. De ezel en Jezus horen duidelijk bij elkaar.
Nu maar hopen dat er vandaag in de kerk echt een ezel zal zijn…

Liturgietips

Het is vrij gebruikelijk in gemeenten dat kinderen aan het begin van de dienst een rondgang maken met hun zelfgemaakte palmpaasstokken. Echter, dit kan met wat bloemen en takken (uit de tuin) ook met de hele gemeente of een deel ervan. Hierdoor wordt de optocht echt een gang van de hele gemeente. Wanneer zij na een rondgang voor in de kerk zijn aangekomen, klinkt:

Voorganger: Gezegend is Hij die komt in de Naam van de Heer!

Allen: Gezegend is Hij die komt in de Naam van de Heer!

Amen.

Wanneer het de gewoonte is dat kinderen tijdens de kerk- dienst palmpaasstokken maken en die aan het eind van de dienst laten zien, kan als uitzending klinken:

Gezegend is Hij die komt in de Naam van de Heer!
Laten we van hier gaan als gezegende mensen,
stap voor stap de wereld in,
gedragen door Wie trouw is.

(gevolgd door de zegen)

Bij Marcus 11:1-11

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken