Menu

Basis

Heilige momenten

De meest sacrale momenten in mijn leven zijn wanneer ik de liefde bedrijf met mijn vrouw. Ik zeg het maar gewoon zoals het is, zonder nader in details te treden, want er lezen kinderen mee, weet ik. Ook het aansteken van een kaars op de geboorteen sterfdagen van mijn ouders hoort bij mijn sacrale momenten evenals de keren dat ik aan het eind van een kerkdienst de zegen mag ontvangen.

Liefde, dood en God zijn de grootheden in mijn leven waar ik af en toe wat tijd voor nodig heb om mij daar volledig aan over te geven. Zulke sacrale momenten zijn meer dan alleen rituelen. Niet alleen worden ze plechtig en met aandacht uitgevoerd, ze eisen ook onze volledige aandacht op, je doet het er niet even bij. De inhoud en de vorm vallen samen. Het zijn dus ook bij uitstek momenten dat je je telefoon even uitdoet, niet alleen zacht, nee echt uit, dat zegt wel wat. Sacrale momenten zijn niet te verwarren met plechtige momenten, zoals het klaarzetten van de borrelnootjes en het bier voor een voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal, het strikken van de das voor een feest of de rituele handelingen voor een reis of een optreden. In strikte zin zijn dat misschien wel rituelen, maar er is niks sacraals aan. Het sacrale zit ‘m er volgens mij ook in dat je heel even deel uitmaakt van een hogere wereld, en dat kun je van Nederland-Gibraltar toch moeilijk beweren.

Een ander aspect van sacrale momenten is dat ze te plannen zijn: het zijn geen mystieke ervaringen die jou overkomen, maar al dan niet korte tijdspannes die je in je agenda kunt zetten. Zijn ze afgelopen, dan stap je gesterkt weer de profane wereld in.

Met die gedachte in het achterhoofd kun je proberen van je hele leven een sacraal moment te maken, door de agenda dienovereenkomstig vol te plannen, maar die vlieger gaat niet op. Een sacraal moment is een hoogtepunt dat uit de aard der zaak maar beperkt kan duren, een labiel evenwicht, als een ei dat even balanceert op zijn punt. Je leeft ernaartoe en je laat het ook weer los. Of beter: het laat jou weer los.

Willem van Reijendam is schrijver en freelance uitvaartbegeleider.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken