Menu

Basis

Het weer dat (on)gewenst is

Column

zonsondergang aan het strand. Een groepje mensen zwemt in de zee
Afbeelding van Pexels via Pixabay

De zon gaat weer schijnen in Nederland’, zei een politicus na de winst van zijn partij. Daar was deze zomer weinig van te merken. Het regende niet iedere dag of nacht, maar wel vaak. En áls de zon scheen…

Elk jaar wordt het warmer. Wat dat betreft mag Nederland blij zijn dat er dit jaar geen hittegolf is geweest (misschien komt die nog). Extreme warmte is immers gevaarlijk voor mensen, met name voor ouderen. Maar ook de regen zorgt voor schade.

Wat me verbaast is dat er vooral naar maatregelen gekeken wordt die de schade moeten beperken. De oorzaak aanpakken spreekt veel minder vanzelf. Dus wordt er nieuwe riolering aangelegd en kijken gemeenten hoe ze meer groen kunnen aanplanten. ‘Tegelwippen’ vond ik een geweldig initiatief maar ja, dat kan niet afgedwongen worden.

Het advies bij hitte is om rolluiken aan te schaffen en verzorgingshuizen voor ouderen te voorzien van airco’s. Gelukkig kwam laatst langs dat de airco het probleem verergert. Een airco verplaatst alleen maar de lucht en de motor vraagt juist om extra energie. Die geeft dus uiteindelijk meer warmte af. Al merkt de gebruiker van de airco daar weinig van.

Angst voor de hel

In mijn hoofd zingt al tijden het zinnetje rond: de hel heeft geen airco. Wat we nu en hier buiten de deur kunnen houden, keert eens terug. Geloof ik. De heks uit de Narnia-serie van C.S. Lewis is ooit ontsnapt uit een wereld waarin hebzucht, machtswellust en geweld toenamen met elke nieuwe heerser of heerseres. Soms ben ik bang dat onze aarde ook die kant uitgaat.

De oorzaak aanpakken is minder vanzelfsprekend

Als ik een populist zou zijn, dan zou ik mensen angst willen aanjagen met de voorspelling dat het dak van hun huis gaat lekken, dat de muren zullen verzakken of misschien – o ramp – zelfs hun auto weg zal drijven bij overstromingen. Misschien wijs ik hen er ook op dat ze het gevaar lopen dat oogsten mislukken, al verwacht ik dat men daar minder gevoelig voor is.

Ik zou ook pleiten voor een doodshoofdje op alle etenswaren waarvoor landbouwgif gebruikt is. Daar zou dan extra belasting aan gekoppeld moeten worden. Dat is pas een alternatief voor die zogenaamde kopvoddentax: een gifbelasting. Biologische producten komen in de winkel te liggen als de ‘normale’ groenten, wat ze natuurlijk ook zijn.

Verdienmodel

Ik weet niet of dan de zon weer gaat schijnen. Ik weet zelfs niet of het goed is als dan de zon weer gaat schijnen. Maar ik weet zeker dat geen mens daarover gaat. Tot nog toe tenminste. Misschien zijn er allang wetenschappers die willen bepalen wat voor weer het wordt.

Ze schijnen al te kunnen zorgen dat het wel of niet gaat regenen. Maar soms vermoed ik dat het steeds meer fout gaat als de mens alles kan regelen. Of dat de oplossing van het ene probleem het andere verergert.

De zin ‘De zon gaat weer schijnen in Nederland’ kan dus op de stapel loze beloftes van politici. Zijn er ook stemmen in Den Haag of elders die de burgers wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid? Daar verdien je weinig mee, maar uiteindelijk is er een wereld te winnen.

In ieder geval is het voor een christen verstandig om geen populist te worden. Jezus sprak over de Vader in de hemel die zijn zon laat opgaan over goede en slechte mensen en het laat regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen (Matt. 5:45). Geen belofte, wel iets om aan vast te houden.


Roeping
Woord & Dienst 2024, nr. 9

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken