Menu

Basis

Kom uit je schulp! Waarom de katholieke kerk juist nu een reclamecampagne nodig heeft

Persoon die omhoog kijkt en een katholieke kerk bewondert
(Beeld: Josh Hild/Unsplash)

Volgens journalist Frank Van de Winkel heeft de katholieke kerk goud in handen — maar lijkt ze zich daar onvoldoende van bewust. Tijd dus voor een campagne die haar kernboodschap op een frisse, nederige en tegelijk gedurfde manier overbrengt aan een breed publiek. Want spiritualiteit leeft volop, maar de kerk moet wel uit haar schulp kruipen.

Gezocht: zinzoeker (m/v/x)

Wij zijn de katholieke kerk en maken deel uit van de wereldwijde christelijke gemeenschap, die 1,4 miljard gelovigen telt — daarmee zijn we de grootste religie ter wereld. Al tweeduizend jaar vinden mensen bij ons inspiratie in het leven van Jezus Christus en de Bijbel, op zoek naar zin en richting in hun bestaan.

Elk weekend vieren we een eucharistieviering in een kerk bij jou in de buurt. Daarin gaan we samen op zoek naar wat Jezus Christus’ leven en dood voor ons betekenen. Dat doen we onder meer door te luisteren naar een priester die de viering leidt, door Bijbelteksten te overdenken en hardop mee te bidden en te zingen.

Kortom, we zorgen voor leven in de brouwerij!

We zoeken met spoed:

Gemotiveerde zinzoekers (m/v/x)

Profiel:

  • Je staat graag stil bij de zin en de grote vragen van het leven.
  • Het leven is voor jou meer dan werken, winkelen, eten, slapen en ontspannen.
  • Voor jou is hebben één, maar zijn twee.
  • Jezus Christus en de Bijbel intrigeren je.
  • Je hebt ruimte in je hart.
  • Je hebt wekelijks een uurtje over om samen met anderen een viering bij te wonen.
  • Je waardeert rust- en stiltemomenten.
  • Je houdt van de symbolische en poëtische taal van de kerk, en wil die graag beter leren kennen.
  • Opleiding, vaardigheden of een rijbewijs zijn niet vereist.
  • Ervaring met spiritualiteit is niet nodig – interesse wel.
  • Je mag zo veel mensen meebrengen als je wil.

Wij bieden jou:

  • Spirituele begeleiding door een professional.
  • Gratis toegang tot onze kerken, en altijd een plek zonder reservering.
  • Vrijblijvende bijdrage aan de collecte tijdens de viering.
  • Jij kiest zelf welke vieringen je wil meemaken. Er is altijd plaats.
  • Iedereen is welkom, van jong tot oud. Onze kerken zijn rolstoeltoegankelijk.
  • Ben je minder mobiel? Neem contact op, dan proberen we vervoer te regelen.

Onze troeven:

  • Vrije toegang tot de kerk. Geen voorwaarden, verplichtingen of lidmaatschap.
  • Verdiep je leven door een kennismaking met Jezus Christus.
  • Ontwikkel je spiritualiteit in een passende omgeving.
  • De eucharistie als wekelijks rustpunt voor nieuwe kracht, inspiratie, ideeën en moed.
  • Elke week even je leven overdenken maakt je bewuster.
  • Een warme, betrokken gemeenschap van gelijkgestemden.
  • Diverse geloofsverdiepende activiteiten naast de vieringen: lezingen, thema-avonden, ontmoetingen, gebed, processies.
  • Mogelijkheid tot doop, eerste communie, vormsel, kerkelijk huwelijk of uitvaartbegeleiding.
  • Onze priesters zijn aanspreekbaar en bieden spirituele begeleiding — discreet en gratis. Je staat er niet alleen voor!

Voel je je aangesproken?

Ontdek waar jij je kan aansluiten via www.zinzoeker.be (fictief voorbeeld)

Kerk, kom uit je schulp met Een uur vol vuur

Ken je dat vers uit Genesis: ‘Gaat heen en vermenigvuldigt u’? Je kunt het vergelijken met het motto dat paus Franciscus gaf aan het kerkelijk Jubeljaar 2025: ‘Pelgrims van hoop’. Laat ik met de deur in huis vallen: wat heeft de katholieke kerk, zeker in België, op dit moment dringend nodig? Meer zelfvertrouwen. Meer assertiviteit.

Het liefst vertaald in een flitsende, originele en warme mediacampagne — op tv, in geschreven en sociale media. Want: Gaat heen en vermenigvuldigt u. Word pelgrim van de hoop.

Wat ik bedoel? Een tweede adem, graag. Een frisse wind.
De wil om – na de Vlaamse tv-reeks Godvergeten over seksueel misbruik in de katholieke kerk – een doorstart te maken die luid en duidelijk wordt aangekondigd, aan een zo breed mogelijk publiek.

Wat de kerk nodig heeft, is een toekomstproject met nieuw bloed. Een initiatief dat negatieve ervaringen uit het verleden en heden niet negeert, maar dat tegelijk de blik vooruit richt. De tijd is rijp voor een nieuwe dynamiek, nieuwe zuurstof en vooral: meer geloof in eigen kunnen.

De vijf grootste troeven van de kerk

De kerk heeft goud in handen. Ze hoeft het warme water niet opnieuw uit te vinden. Integendeel: ze kan het verschil maken door haar kernwaarden trouw te blijven en haar historische troeven in te zetten:

  • De krachtige boodschap van Jezus Christus — ooit een underdog en rebel. Zijn oproep tot liefde, nederigheid en verbondenheid geeft mensen ook vandaag zin en richting, via de relatie met God.
  • Een rijk erfgoed van religieuze gebouwen — plekken waar zijn leven, daden en woorden tastbaar worden en tot leven komen.
  • De korte, krachtige misviering in het weekend — een uur vol vuur. Een moment waarop mensen makkelijker tijd vinden voor sociale en spirituele activiteiten.
  • Een eeuwenoude traditie — diep geworteld in onze cultuur. Die historische bedding verlaagt de instapdrempel, zelfs voor wie vervreemd is geraakt van het geloof.
  • Een corps van specialisten — de priesters, diakens, leden van religieuze orden en andere begeleiders die het evangelie bestuderen, uitleggen en verspreiden.

De basisfundamenten van de katholieke kerk zijn stevig en staan als een huis. Daar ligt het niet aan. Maar dat huis zoekt weer bewoners. En hier en daar zijn wat versleten ramen en deuren aan vervanging toe. En de eigenaars lijken soms wat moedeloos.

Priester die een beker vasthoudt
‘De kerk heeft goud in handen. Ze hoeft het warme water niet opnieuw uit te vinden, maar kan het verschil maken door trouw te blijven aan haar kernwaarden.’ © Julia Michele/Unsplash

Preken voor eigen parochie is allang niet meer genoeg

De koersverandering die paus Franciscus heeft ingezet, krijgt wind in de zeilen. Ook paus Leo XIV lijkt die lijn te bestendigen, met meer nadruk op synodaliteit — zeg maar meer inspraak van onderuit. Die openheid leidt ook tot een grotere geloofwaardigheid bij Jan Publiek. Eindelijk!

Het huis wordt weer aantrekkelijker. Het goede voorbeeld geven is altijd het begin van verandering. Maar: laat het publiek dan ook weten dat je dit probeert te bereiken.

Het momentum is rijp om in de media opnieuw, en duidelijker de klemtoon te leggen op de kernboodschap van de Bijbel. En die enthousiast uit te dragen.

Een uur vol vuur: zo spreek je moderne zinzoekers aan

In de mainstream media hoor je zelden waarom het evangelie en de Bijbel mensen zo kunnen raken en inspireren. Journalisten zijn natuurlijk geen reclamemakers, en het aantal dat gespecialiseerd is in spiritualiteit of religie is – zeker in België – op één hand te tellen. Daardoor weten mensen buiten de kerk soms nauwelijks nog waarover het gaat. Die brug slaan, is in de eerste plaats een taak van de kerk zelf —maar die laat dat terrein braak liggen. Ze reageert nog zelden proactief.

Vanwaar die passieve houding, die pleinvrees in de media? Is het moedeloosheid? Fatalisme? Onwetendheid over hoe je dit kunt aanpakken? Of omdat zelfpromotie en reclame niet tot het DNA van de kerk behoren, en menigeen misschien zelfs vies en ongepast in de oren klinken?

De kern van het geloof delen met mensen die op zoek zijn naar zingeving, lukt het best via brede, toegankelijke campagnes die een groot publiek aanspreken. Alleen nog preken voor eigen parochie volstaat al lang niet meer.

Rooms-katholieke kerkdienst
Veel mensen weten nauwelijks nog wat er in een kerk gebeurt. Kerken moeten de brug slaan, maar laten dat terrein nog te vaak braak liggen. © Mateus Campos Felipe/Unsplash

Tijd voor meer lef en minder zelfmedelijden

Zo, het is eruit. Het ligt al lang op mijn maag: ik heb het gehad met dat eeuwige fatalisme dat naar masochisme neigt. Dat idee van: ‘We zijn niet meer zo groot als vroeger, maar klein kan ook fijn zijn.’ Ja hallo, welke ambitie spreekt daar nog uit? Zo ga je nergens meer heen en vermenigvuldig je je niet meer.

Veel katholieken lijken zich vandaag wat te verstoppen. Ze verontschuldigen zich nog net niet omdat ze in God geloven. Laat de katholieke kerk nu eindelijk korte metten maken met die schroom. Tegelijk moet ze eerlijk blijven kijken naar haar pijnpunten. Denk aan het verplichte celibaat, het weren van vrouwen uit bepaalde functies, of de discriminatie van mensen uit de LGBTQ-gemeenschap.

Waarom een reclamecampagne voor de Kerk zo gek nog niet is

Maar laten we het kind niet met het badwater weggooien. Het gaat gelovige zinzoekers niet zozeer om het instituut kerk, maar om de inhoud van de Bijbel. Laat de kerk eindelijk weer fris en vol lef de inhoud van het geloof en de boodschap van Jezus Christus aanprijzen. Zonder arrogantie, maar met een gezond zelfvertrouwen: daadkrachtig, gloedvol en nederig zoals altijd.

Daarom pleit ik voor een eigentijdse mediacampagne. Een moderne vertaling van het Bijbelvers: ‘Gaat heen en vermenigvuldigt u.’ Zodat meer mensen ‘pelgrims van de hoop’ kunnen worden. En ja, dat is broodnodig: het kerkbezoek neemt af, al duiken er altijd weer nieuwe vormen van geloofsbeleving op.

Maar, denk je nu misschien: moeten de kerk en haar gelovigen zich op het publieke forum niet juist bescheiden en terughoudend opstellen? Dat deed Jezus tenslotte toch ook? Predikte hij dan geen boodschap van nederigheid? Waste hij niet de voeten van de apostelen? Hoe valt dat te rijmen met een groots opgezette reclamecampagne?

Maar bescheidenheid hoeft niet te botsen met een bepaalde assertiviteit waarbij je mensen van je boodschap probeert te overtuigen. Jezus kwam toch ook voor zijn mening uit — hij werd er zelfs voor gekruisigd. Zei hij niet zelf: ‘Ga heen en vermenigvuldig u? Als hij nu had geleefd, zou hij vast en zeker een influencer zijn geweest en de media hebben gebruikt.

Waarom zouden wij dat niet doen?

Als Jezus nu had geleefd, was hij vast en zeker een influencer geweest

De aftrap? Kerk, trek het boetekleed aan

Een multimediale reclamecampagne voor de rooms-katholieke kerk begint niet met grote woorden, maar met een groot gebaar. En dus: kerk, trek het boetekleed aan. Keur seksueel misbruik ondubbelzinnig af. Bied excuses aan. Vermeld waar slachtoffers terechtkunnen en welke maatregelen de kerk heeft genomen om misbruik te vermijden. Doe dat bij voorkeur in een (beeld)taal die jongere mensen aanspreekt — precies de groep die vandaag in eucharistievieringen het minst vertegenwoordigd is.

Pas daarna is er ruimte om opnieuw iets positiefs uit te stralen. Laat in de campagne authentieke geloofsgetuigenissen horen — van bekende én onbekende mensen, van jonge voetballers tot oudere schrijvers. Toon beelden van eucharistievieringen met pit, van mooie kapelletjes, van zinzoekers onderweg op pelgrimswegen, en van ander religieus erfgoed dat een gevoelige snaar raakt.

Twee lopende personen in een kerk met achter hen glas in lood ramen
Een eigentijdse vertaling van kerkelijke kernwaarden en Bijbelverhalen kan voor jonge zinzoekers de drempel verlagen. © Wagner Santos/Unsplash

De NBV21 in de eucharistieviering: hét moment voor een reclamecampagne

Het aantal volwassen dopelingen neemt toe, zowel in Nederland als in België. Dat bewijst eens te meer dat er nog altijd behoefte is aan zingeving en spiritualiteit — én dat mensen de kerk daarvoor als een geschikte plek zien, of zelfs als thuis. De katholieke kerk mag zich met haar tweeduizendjarige ervaring gerust specialist noemen in levensbeschouwing en zingeving. Speel dat ook uit. Zoek uit hoe je de kernwaarden en bijbelverhalen zo eigentijds mogelijk kunt vertalen.

Eind 2027 wordt in Vlaamse eucharistievieringen de nieuwe Bijbelvertaling NBV21 geïntroduceerd. Het nieuwe Lectionarium komt geen dag te vroeg. Kortom: alle sterren staan goed. Juist daarom moet de kerk niet passief afwachten tot zingevers haar deur vinden — zelfs al gebeurt dat weer meer. Ze kan het beste zelf in actie komen door professioneel en ambitieus op kandidaat-zingevers af te stappen. Smeed het ijzer nu het heet is.

Een reclamecampagne waarin de katholieke kerk eerlijk berouw toont over haar misstappen, helder aangeeft wat haar verbeterpunten zijn én tegelijk met zelfvertrouwen over haar boodschap naar de toekomst kijkt en haar spirituele troeven uitspeelt, kan nieuwe zinzoekers motiveren om een kerkdeur te openen.

Een reclamecampagne met berouw én zelfvertrouwen, kan zinzoekers motiveren om een kerkdeur te openen

De sleutel: durf voor een originele aanpak te kiezen

Hoe verlaag je de drempel? Durf vooral te kiezen voor een eigentijdse aanpak. Organiseer bijvoorbeeld om de zoveel tijd een startweekend. Denk aan:

  • een hapje en drankje in de kerk
  • een kennismaking met de priester
  • een korte rondleiding, voorafgegaan door een liedje op het orgel
  • activiteiten op maat voor kinderen en jongeren
  • een liturgie in eigentijdse, toegankelijke taal
  • een koor dat het beste van zichzelf geeft
  • een overtuigende preek — zonder theologische haarklieverij, maar met sprekende beeldspraak, een knipoog waar het kan, en een concrete boodschap die voor iedereen begrijpelijk is.

Welke zinzoeker zegt daar nee tegen?

Kerk, kom uit je schulp! Schrijf vacatures uit voor zinzoekers. Zet je deuren open en vertaal je eeuwenoude boodschap naar vandaag. En maak er een schitterende, spirituele reclamecampagne van.

Over de auteur

Frank Van de Winkel (Anderlecht, België, 1967) is journalist, biograaf en kerkganger. Hij schreef meerdere biografieën over topsporters.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken