Menu

Premium

Met de kinderen: Grote boom

Bij Marcus 4,30-35

Jezus vertelt hoe de wereld eruit zal zien als alle mensen naar God luisteren. Hij vergelijkt het Koninkrijk van God met een piepklein zaadje dat uitgroeit tot een supergrote plant. En in die plant kunnen alle vogels wonen.

Verhaal

Fladdertje was een kleine vogel. Hij woonde bij zijn moeder en zeven broertjes en zusjes in een nest in een hoge boom. Maar op een dag werd de boom omgehakt en viel hun nest kapot. Fladdertje was verdrietig. Waar moesten ze nu wonen? Ze fladderden wat rond, tot hun moeder een klein zaadje vond. Ze liet het vallen op de plaats waar hun oude boom stond. Wat hebben we dáár nou aan, dacht Fladdertje, in zo’n zaadje kunnen we niet wonen! Maar moeder zei dat hij moest afwachten. Eerst zouden ze naar een warm land vliegen, zodat ze geen koude pootjes zouden krijgen in de winter.

Na een heerlijk warme winter kwam de hele familie weer terug. Inmiddels was Fladdertje een echte Fladder geworden. Hij besloot dat hij het zaadje van zijn moeder nog eens wilde zien. Hij wroette met zijn snavel in de aarde, maar hij kon het nergens vinden. Ineens stuitte hij op iets hards. Voorzichtig keek hij omhoog, en omhoog en nog hoger omhoog. Met zijn kop in de nek keek hij. En toen begreep hij het: dat kleine zaadje was een enorme boom geworden! Snel begon hij moeder te helpen om takjes te zoeken. En ze bouwden een gezellig nieuw nestje in die grote boom.

Symboliek

Neem een grote tekening mee van een huis. Vertel wat jouw favoriete plekje in dat huis is en waarom. Vraag nu de kinderen wat hun lievelingsplek is en waarom. Het Koninkrijk van God lijkt misschien wel op die plek.

Boekentips

Over wonen in een grote boom:

  • 3+: Gilles Eduar: Feest in de boom, Lannoo 2010.

  • 9+: Timothée de Fombelle: Tobie Lolness – Op de vlucht, Querido 2007.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken