Menu

Premium

Niet bang voor water, wel voor spoken

Bij Marcus 6,45-52 / Marcus 6:45-52

Gesprek over water

Wat kun je in de vakantie allemaal doen met water? Zwemmen, zeilen, watergevecht…

Laat een gevulde waterballon zien. Maak een gooibeweging: ‘Je bent toch niet bang voor water, hè?’Praat over bang zijn voor water. Het is veiliger voor de kinderen om aan de volwassen kerkgangers te vragen wie van hen bang is voor water.

Bijbelverhaal

Een paar leerlingen van Jezus zijn visser. Zij zijn niet bang voor water. Ze kennen de golven en de wind. Ze kennen hun boot en weten hoe ze de zeilen moeten hijsen en neerlaten. Vissers zijn niet bang, nee, alleen die ene keer…

Het stormde. Ze waren midden op het meer. Het water van de golven spatte in hun ogen. Ze konden geen hand voor ogen zien. Alles was wazig. Daarom zagen ze niet goed wat er op hen af kwam. Het kwam steeds dichterbij. Hun hart ging steeds sneller kloppen. Het leek wel een mens die over de golven liep. Maar dat kon niet! En toch leek het zo echt. Was het een watergeest, een soort spook? Ze trilden over hun hele lijf van angst.

Vissers zijn niet bang; tenminste niet voor water, maar wel voor geesten op het water!

Gesprek over spoken

Weleens een spooktocht gedaan? Wat was het engste? Een plotseling geluid, iemand die tevoorschijn springt, een fluisterende stem in je nek of het licht van een zaklamp…

In de Bijbel zijn de leerlingen bang voor iets wat niet kan. Heb jij dat ook weleens?

Ik denk ’s avonds in het bos weleens dat ik een wolf zie, maar dan blijkt het een hond te zijn. En ik heb mijn eigen vader weleens voor een inbreker aangezien toen hij in de donkere schuur rommelde.

In het donker ben je eerder bang,
dan zie je spoken op het behang,
dan is een mug een olifant
maar is er verder niets aan de hand.

Kinderboekentip

Er zijn veel goede (prenten-)boeken over spoken, zoals Spoken bestaan niet van Guido van Genechten, Ik ben niet bang voor spoken van Jan Jutte en Paul van Loon, en Het spook Nijntje van Dick Bruna.

Wellicht ook interessant

Basis

Van crisisjaar tot jubeljaar

Biddag 2021 biedt de gelegenheid om terug te blikken op de coronacrisis die zich aandiende in 2020. Op Biddag is daarbij de invalshoek vooral die van arbeid en economie. Iedereen ondergaat de effecten van deze crisis, maar mensen die zich vóór het uitbreken van de crisis al in onzeker flexibel werk bevonden, zijn onevenredig hard getroffen. Zij verloren vaak als eersten hun werk. Tegelijk is er juist op Biddag ook altijd alle aanleiding om vooruit te blikken. Immers ‘zij die in tranen zaaien, zullen oogsten met gejuich’ (Psalmen 126:5).

Basis

Brood genoeg voor iedereen

In het Evangelie van Johannes heeft Pasen een belangrijke plek. ‘De inzichten van na Pasen zijn leidinggevend in dit Evangelie en hebben hun stempel gedrukt op het verhaal van Jezus vóór Pasen,’ schrijft professor Martin de Boer. Je moet dus niet alleen de gebeurtenissen rond Pasen, maar ook de rest van het Evangelie lezen in dat licht. Het teken van het brood in Johannes 6 kan dan ook gelezen worden als een opmaat naar Pasen. En zo is er in de uitleg ook een verbinding te maken naar het eten van het Pesachmaal in Jozua 5.

Nieuwe boeken