“Ongeveer een derde van de mensen had een koopgraf in een kerk”
Celine Oldenhage is cultuurhistoricus en werkt voor Museum Catharijneconvent in Utrecht. Ze schreef haar masterscriptie over ‘graven en begraven worden’ in Amsterdamse kerken na 1578; een belangrijk historisch onderzoek waarmee ze de Uitgeverij Verloren/Johan de ... Lees verder
Vacature Theologie.nl
Theologie.nl is een platform vol verdieping en inspiratie rond geloof en zingeving. Wij bieden dagelijkse verdieping met duizenden artikelen, boeken en podcasts. Ons doel is om mensen theologisch te inspireren in hun persoonlijke en/of professionele ... Lees verder
Speech Joanne Nihom voor de Vredesduif
De Duif heeft schrijver Joanne Nihom uitgekozen voor de vredesduif, omdat zij met haar boek Over grenzen zo goed weergeeft dat de gewone mensen geen oorlog willen. Nee, ze willen vreedzaam naast èn met elkaar ... Lees verder
Reactie op Jan Martijn Abrahamse, Verlangen naar het heilige
Heiligheid is een notie of een karakteristiek die het geseculariseerde Westen grotendeels teloorgegaan is. Of toch niet? Abrahamse geeft in dit fascinerende essay aan dat wij er wellicht te gemakkelijk aan voorbij geleefd hebben. Terwijl heiligheid wel degelijk aanwezig was en nog steeds is. Hij spreekt niet voor niets over ‘herontdekken’: heiligheid is verborgen aanwezig en kiert op gezette tijden en plaatsen door de barsten van ons gepantserde zelf heen. Taalkleed en stijl van schrijven zijn nadrukkelijk evocerend bedoeld. Je leest niet alleen een intensief en geleerd betoog, maar je wordt ook meegenomen op een fascinerende ontdekkingsreis.
Lees het hele bericht
Verfrissende blik op het Bijbelboek Genesis
De relevantie van het Bijbelse boek Genesis kan nauwelijks overschat worden. Het is dan ook ‘de’ hoeksteen van onze joods-christelijke traditie. Meer nog, het is ‘de’ hoeksteen van onze Westerse cultuur, kunst, literatuur en kijk op de wereld. Maar het boek staat ook altijd centraal in de vaak hoog oplopende discussie en spanningsveld tussen de letterlijke en narratieve dimensies van de verhalen in het boek.
Lees het hele bericht
Een hoge Christologie zonder Nicea: Tussen joodse wortels en christelijke dogma’s
Ik begin graag met wat in de klassieke retorica een captatio benevolentiae wordt genoemd (een poging om de gesprekspartner gunstig te stemmen), al sluit ik niet uit dat sommige anderen hier aanwezig het als een offensio of zelfs als een σκάνδαλον zullen opvatten.1 We zullen zien. Laat ik dus meteen maar met de deur in huis vallen en zeggen dat ik aangenaam verrast was door de ontknoping aan het einde van het boek – die terloopse maar toch niet mis te verstane kritische opmerkingen die je over het concilie van Nicea maakt.
Lees het hele bericht
Mystiek zonder extase, of zwemmen met Simone Weil
Oekraïne, Gaza, Congo, Jemen, Washington: crisissen en escalaties volgen elkaar in hoog tempo op. Waarheid, desinformatie en propaganda worden steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden. De wereld schreeuwt om aandacht, en bij elk nieuwsbericht lonkt de knusse bubbel van het eigen gelijk een beetje meer. Heeft het zin om in zulke tijden met mystiek bezig te zijn?
Lees het hele bericht
Te gast in de kerk
Welkom op deze pagina, die hoort bij het boek Te gast in de kerk van René van Loon. In dit boek onderzoekt de auteur hoe bezoekers van buiten de kerk een dienst beleven. Vijftig plaatselijke kerken (katholiek, protestants en evangelisch) nodigden gasten uit van buiten de kerk. 152 mensen bezochten een dienst, van Terneuzen tot Leeuwarden, en vulden een vragenlijst in. Voel je je welkom? Kun je volgen wat er wordt gezegd? Spreekt de muziek je aan? Ervaar je iets van God of het goddelijke? In dit boek toont Van Loon de resultaten van zijn onderzoek. Daarnaast reflecteert hij erop en vraagt zich af wat de kerk hiermee kan.
Lees het hele bericht
Heilige madeliefjes: een reactie op Verlangen naar het heilige
Heiligheid, wat is dat eigenlijk precies? En verlangen we daar echt naar, zoals Jan Martijn Abrahamse lijkt te stellen in zijn nieuwste boek? In deze korte respons onderzoek ik of zijn gedachten over het opnieuw verwonderen en heiligheid richting kunnen geven aan het nadenken over mens en ecologie. De afgelopen jaren zijn er talloze analyses verschenen van de verwoestende omgang van christenen met de natuur in verleden en heden. Daartegenover staat de fragiele ontwikkeling van hoopvolle eco-theologie die nog steeds in beweging is. Kan Abrahamses visie op heiligheid daar een nieuwe impuls geven?
Lees het hele bericht