Randfiguren komen tot leven
Buitenstaanders zijn er overal, ook in de Bijbel. Vaak hebben deze figuren echter meer begrepen van God dan mensen die er wel bijhoren. In het Bijbelstudieboekje Randfiguren worden deze buitenstaanders tot leven gewekt. Nico de Waal schreef er een recensie over.
Dit is een bijdrage n.a.v. Randfiguren
In Randfiguren, onderdeel van de serie ‘Verhalende Bijbelstudies’, wekt Johan Visser tien Bijbelse randfiguren tot leven. Buitenstaanders en randfiguren zijn er overal — ook in de Bijbel. Het verrassende van Bijbelse randfiguren is dat ze vaak meer hebben begrepen van God dan de mensen die er wél bij horen. Buitenstaanders tonen de onverwachtse en genadige manier waarop God zijn weg onder de mensen gaat.
In de serie ‘Verhalende Bijbelstudies’ worden Bijbelverhalen verteld met verbeelding en oog voor de Bijbelse details, achtergronden en verbanden. Uitleg over de betekenis en achtergronden en suggesties voor verwerking maken de boeken uitermate geschikt voor Bijbelkringen en gespreksgroepen.
Vooral inlevingsvermogen
In 10 verhalen neemt de auteur mij als lezer mee op een reis door de bijbel(se geschiedenis). Na het verhaal ( op een verhalende wijze weergegeven persoon) komen wat aantekeningen (opmerkingen genoemd) en vervolgens zo’n vijf reflectievragen. Je zou kunnen zeggen dat hier gelezen en gewerkt wordt vanuit een narratief concept. Ook de vragen zijn volgens de narratieve traditie.
Het boekje wordt gepresenteerd als een verzameling Bijbelstudies. Als je dat in groepsverband wil doen, dan biedt het voldoende materiaal voor een seizoen, maar het vraagt wel een bepaalde attitude van de deelnemers en gespreksleider.
Geen aandacht voor feiten en exegetische informatie, maar vooral inlevingsvermogen in een gedeelde leeservaring van het verhaal. De auteur slaagt er zeker in personen tot leven te wekken in de toevoeging van mogelijke menselijke afwegingen en keuzes. Maar soms zijn die echt buiten-bijbels. Dat geeft de auteur dan ook eerlijk aan (denk aan Barabbas). Drie verhalen sprongen er voor mij uit: Rachab, Generaal Naaman en Barabbas. Waarom? Vooral om de verrassende accenten en vragen.
Nico de Waal
Nico de Waal is oud-directeur van KokBoekencentrum. Wilt u andere recensies van Nico de Waal lezen? Lees zijn recensie over Uit sterrenstof gemaakt of over Zorg voor de ziel.