Menu

Basis

Samen op bedevaart

Sasheeka Dilrukshi is een jonge katholiek, die ‘houdt van reizen naar het geloof’. Haar levensmotto: het leven is een door God geschreven boek. Overtuiging: wat er ook gebeurt, ik kan op Gods genade terugvallen.

Welke ervaringen heb je als pelgrim?
Mijn eerste pelgrimservaring was de Wereld Jongeren Dagen in Rio de Janeiro, een massale jongerenontmoeting met leeftijdsgenoten uit de hele wereld, uitmondend in de ontmoeting met de paus.
Dit was een heel bijzondere reis. Je wordt bij elkaar gezet in een kleine groep en trekt twee weken met elkaar op onder leiding van een geestelijke of een jongerenwerker. Het lijkt een beetje geforceerd, maar het geeft een goed resultaat. De gesprekken in de deelgroepen, de ontmoetingen met andere jongeren – er was een sfeer waarbinnen je veel leert, vraagt en deelt over de zin van het leven en de waarde van geloof.

Het programma was fantastisch, maar het mooiste was de ervaring dat je niet alleen bent als jongere. Ik heb aan deze reis heel wat vriendschappen overgehouden. Daarnaast heb ik andere landen en culturen leren kennen. Want je struikelt tijdens de Wereld Jongeren Dagen over de hoeveelheid nationaliteiten en talen. Drie miljoen jonge, gelovige mensen bij elkaar was een topervaring. Dat riep nieuwsgierigheid op, de wens en het verlangen om God beter te leren kennen. Het gaf een enorme boost aan mijn geloofsleven. Hoe vaker ik meeging, hoe meer geloof ik opdeed. De Wereld Jongeren Dagen zijn voor mij een oplaadmoment geworden. Iedereen bruist daar, is heel happy. Geloof lééft heel erg. God komt als het ware vanzelf bovendrijven. Het heeft mij de ogen geopend.
Als jongere heb ik in de kerk soms het gevoel er alleen voor te staan. Dan is het lastig om je geloof te laten voeden. Bij de Wereld Jongeren Dagen ging dat vanzelf: jongeren die al rozenkrans biddend over straat liepen, zingend door de straten en scanderend ‘Papa Francesco!’ Het gaf een gevoel van: Zo kan het ook!

Wereld Jongeren Dagen in Rio
Foto: Walther Burgering


Was het vooral je eigen reis?
Rio werd het begin van mijn reiscarrière. Ik heb daarna letterlijk mijn vleugels uitgespreid, vanaf de Wereld Jongeren Dagen bedevaarten naar Lourdes en Rome gemaakt. Allemaal vruchten van die ene ervaring. Ik ging meer in de kerk doen, sloot me aan bij een jongerengroep. Ik hoefde met mijn geloof niet alleen te staan, kon mijn twijfels delen en met leeftijdgenoten bespreken.
Samen op bedevaart met zoveel gelijkgestemden geeft bevestiging. Over God praten gaat nu een stuk makkelijker. Reizen met onbekenden ook. Mijn advies aan iedere jongere is: ga een keer mee. Het zijn ontdekkingstochten, waarin je je kunt verdiepen in je leven en je geloof.

Walther Burgering is pastor-diaken in de parochiefederatie ‘Sint Franciscus tussen duin en tuin’ en redactielid van Open Deur.

Walther Burgering

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden