Menu

Premium

Schoonspoelen

Bij Genesis 6,5-22

Gesprek

Vraag de kinderen om zich voor te stellen dat zij God zijn. Wat houdt dat in? Hoe zouden ze dat vinden? Wat zouden ze doen? Vertel het verhaal en bedenk dan met de kinderen wat je van God in dit verhaal vindt. Ben je het met Hem eens, of zou jij het anders doen als je God was?

Verhaal

Er was eens een oude wijze man. Hij leefde duizenden jaren terug. Hij zag dat mensen niet goed leefden: ze zorgden slecht voor het milieu en voor elkaar. Die man dacht: ‘Als ik God zou zijn, zou ik helemaal opnieuw beginnen. Ik zou alles weggooien en een nieuwe wereld maken.’ Maar ja, hij was geen God. Dus besloot de man een verhaal te vertellen, om te vertellen over God, die spijt had van de wereld en de mensen en de hele aarde schoon zou spoelen, met heel veel water. Tot het weer zo woest en leeg was als in het begin van de wereld. Alleen, er waren een paar mensen die wél goed leefden. En het zou niet eerlijk zijn als die ook zouden verdrinken. En voor de dieren zou het ook zie- lig zijn. Dus vertelde de man hoe God sprak met die goede mensen. Eén van hen heette Noach. Noach moest een boot gaan bouwen. Zo groot, dat die eigenlijk nooit zou kunnen drijven. Maar ja, al die dieren en die goede mensen moes- ten er wel in kunnen, dus ach, vooruit maar, een reuze grote boot. Noach deed wat God van hem vroeg en bouwde een boot.

De oud man leunde achterover. ‘Ja, zo klopt het. Zo wordt het een spannend verhaal. Later schrijf ik weer verder,’ dacht hij. ‘Nu eerst een kopje thee.’

Kyriegebed/schuldbelijdenis

God,

toen U de wereld ontwierp, dat grote waterverfschilderij,
tekende U toen ook oorlog en ruzie,
overstromingen en milieuvervuiling erbij?
Of was het toen allemaal nog goed en mooi
en hebben wij het een beetje verpest?
In dat geval: sorry voor wat er allemaal mis gaat,
maar ik doe meestal echt mijn best.
Wilt U misschien één ding beloven:
die wereld van U, die wereld van mij,
spoel die niet weg, wis die niet uit,
want ik woon zo fijn, in dat waterverfschilderij.
Amen.

Bij Genesis 6:5-22

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden