Menu

Premium

Vol verwachting

Bij Lucas 21,25-31 / Lucas 21:25-31

Tips voor het gesprek

In de eerste twee weken van de Adventsperiode vieren veel kinderen thuis, op school en soms ook in de kerk (clubs/catechese) Sinterklaas. De meeste kinderen zijn daar dus vol van. Die verwachting van het Sinterklaasfeest sluit nauw aan bij het begin van Advent, waar het ook gaat om verwachten. Maar als je in de zondagse dienst, in gesprek met de kinderen, Sinterklaas betrekt bij je thema, let dan goed op de volgende zaken:

1. Een deel van de kinderen gelooft nog in Sinterklaas, maar een deel ook niet (meer). De oudsten willen vaak wel het spel meespelen. Toch is het goed om er niet te diep op in te gaan. Doe je dat toch, doe het dan heel overtuigend, alsof je er zelf nog in gelooft. Meestal gaan kinderen op school vanaf groep 5 pas met surprises en gedichten werken.

2. Niet iedereen krijgt veel cadeaus. Let dus op je woordkeus en je eigen automatismen. Juist op dit soort dagen wordt het contrast in de samenleving tussen arm(er) en rijk(er) zichtbaar.

3. Als je pieten noemt, ga dan uit van pieten in alle kleuren. Dit voorkomt boze ouders die Zwarte Piet racistisch vinden.

Voorbeeldgesprek

Een bekend sinterklaasliedje heeft als zinnetje ‘Vol verwachting klopt ons hart’. Zing je dat weleens? Ja? In welk liedje?

Antwoord: ‘Zie de maan schijnt door de bomen.
Mocht het niet geraden worden, dan aan de gemeenteleden vragen.

Ben jij zelf ook vol verwachting? En papa en mama? Of zijn mama’s eerder in verwachting?

Vol verwachting zijn, dat klinkt wel bijzonder. Je hart gaat ervan kloppen. Je bent nieuwsgierig. Of je vindt het een beetje spannend, want zou je dat cadeau van je lijstje ook echt krijgen? Is het cadeau wel echt zo mooi als wat je in de winkel of de folder zag staan?

In het stukje uit de Bijbel dat we vandaag lezen, gaat het ook over iets heel moois, namelijk over Gods Koninkrijk van vrede. Mensen wachten daar al heel lang op: eindelijk overal vrede, geen oorlog meer. Maar als Jezus erover vertelt, is het ook een beetje spannend. En het maakt ons nieuwsgierig, zoals in dat sinterklaasliedje. Hoe weten we dat het bijna zover is? Jezus geeft ons daar tips voor.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken