Menu

None

Vrijheid

Persoon schrijft 'love' in het zand
(Beeld: Tutye/iStock.com)

Vergeven is een zoektocht naar wat je te doen staat, en naar welke ruimte er is vanbinnen.

‘Tot 7 maal 70 maal, vergeef ik een ander zijn schuld; tot 7 maal 70 maal, de Heer heeft met mij ook geduld.’ Als klein meisje zong ik dit kinderliedje vol overgave mee. Toen ik ouder werd realiseerde ik me steeds vaker dat dat vergeven helemaal niet zo eenvoudig is. Er zitten heel wat haken en ogen aan.

Zo kun je allerlei vragen stellen bij vergeving. Als ik zeg dat ik een ander vergeef, is het kwaad dan zomaar verdwenen? En als ik zeg dat ik vergeef, plaats ik mezelf dan niet boven die ander? Of als ik een ander vergeef, neem ik mijzelf en mijn pijn dan wel serieus? Wordt het foute dan niet terzijde geschoven, omdat ik vergeven mijn plicht vind? Kan ik een ander vergeven als diegene zich niet verontschuldigt? Kan ik iemand vergeven die ik niet meer zie, of die er niet meer is? En wanneer voel ik vanbinnen dat ik iemand vergeven heb?

Schuld

Vergeving is een complex begrip en vraagt nadere doordenking. Is het trouwens niet tegenstrijdig? Dat er een nieuw begin mogelijk is, ondanks het kwaad?

Vergeving hangt nauw samen met het begrip verontschuldiging. Jonge kinderen leren we al vroeg ‘sorry’ zeggen. Maar met dat iemand zich verontschuldigt, lijkt het wel of diegene de schuld kleiner maakt of relativeert: ‘Het spijt me, maar…’ Degene die zich verontschuldigt, verwacht begrip.

Vergeving omvat meer dan verontschuldiging. Iemand die om vergeving vraagt, ziet juist de eigen schuld onder ogen. Diegene weet dat wat gedaan is, niet meer ongedaan gemaakt kan worden. Het enige dat kan gebeuren, is dat het kwade in een ander licht komt te staan. En daarvoor heeft hij degene aan wie het kwaad geschied is, nodig.

Ruimte

Hoe kun je vergeven wanneer jou kwaad is aangedaan? Ik denk dat dit een vraag is waarin iedereen die ermee te maken heeft een eigen weg zoekt. Vanuit plicht kun je niet vergeven, alleen vanuit oprechtheid en liefde die van binnenuit komt en die ten volle gewild wordt. Het is een proces om daar te komen. Verschillende denkers zoals bijvoorbeeld de joodse psychiater Viktor Frankl hebben gezocht naar de ruimte die een mens heeft om bij die vergeving te komen. Vergeven heeft te maken met vrijheid.

Zelfkennis

Frankl, die in de Tweede Wereldoorlog verschillende concentratiekampen overleefde, zei: ‘Alles kan een mens ontnomen worden, behalve één ding: het kiezen van een houding in elke omstandigheid.’ Ook al is het soms heel moeilijk om te zien. Je hebt altijd een keuze; als je die keuze bewust maakt, neem je je eigen verantwoordelijkheid. Los van de situatie, hoe vreselijk die ook kan zijn. En bewust de keuze maken in hoe je je opstelt, dat maakt je vrij. Je zou kunnen zeggen dat je pas vrij bent als je de kwaliteit van je leven niet langer afhankelijk maakt van de buitenwereld en van anderen. Als je het grotere geheel kunt zien waarvan je onderdeel uitmaakt. En dan vraagt de daad van vergeving ook om zelfkennis. Wij hebben zelf ook onze eigen donkere kanten; die zullen we onder ogen moeten zien, aanvaarden en vergeven. Pas als wij een realistische kijk op onszelf hebben, dan zullen we een ander kunnen vergeven.

Zoektocht

Het kinderliedje blijft in mijn hoofd hangen. Ook na het lezen van verschillende beschouwingen over vergeving. Het is een zoektocht besef ik, vergeven. Eigenlijk ook een buitengewone daad. Iedere situatie is weer anders. Ik vind het een prachtig iets, vergeving. Ik ben onder de indruk als ik verhalen lees van mensen die anderen kunnen vergeven. Maar ik kan me soms ook zo voorstellen dat het niet lukt. Dat het kwaad zo groot is, dat je er niet aan voorbij kunt en dat je daar tegelijkertijd onder lijdt. Dan hoop ik dat er mensen zijn die met je meegaan op die zoektocht naar waar ruimte zit, om toch een (kleine) keuze te maken, zodat er lucht komt en een beetje vrijheid.

Tanja Viveen-Molenaar is geestelijk verzorger in het Ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk, verhalenverteller en redactielid van Open Deur. Bij het schrijven van deze tekst maakte zij dankbaar gebruik van het artikel ‘Over vergeving en wat de liefde doet’ van Welmoed Vlieger.


Vergeven
Open Deur 2025, nr. 6

Wellicht ook interessant

None

Waarom vragen we? Een reis naar de diepte van ons bestaan – Erik Oevermans

De mens is een vragend wezen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als we vragen? Wie of wat doet ons die vragen stellen? En waar brengen vragen ons uiteindelijk naartoe? In Waarom vragen we? neemt Erik Oevermans ons mee op een verrassende ontdekkingstocht naar de oorsprong en diepte van ons vragen. Al schrijvend volgt hij het spoor van de vraag zelf – door in gesprek te gaan met grote denkers, maar evenzeer met zijn eigen verwondering en ervaring. Zo ontvouwt zich een fascinerende reis die niet alleen ons vragen, maar ook ons mens-zijn in een oorspronkelijk licht zet.

Ans van Keulen
Ans van Keulen
Basis

De Onderstroom – de spirituele weg van Ans van Keulen, een vrouw met een missie

‘In november 2014 kreeg ik van de artsen te horen dat ik niet meer beter zou worden van mijn ziekte.’ Met die indringende zin begint De Onderstroom, het boek dat Ans van Keulen schreef na de diagnose van ongeneeslijke kanker. Wat volgde, was een spirituele zoektocht, waarin zij de belangrijkste thema’s uit haar leven optekende – niet alleen voor haar twee jonge kinderen, maar ook voor haar vrienden en alle mensen die zij in haar korte maar intense leven wist te raken. Een terugblik door Marianne Vonkeman, die haar persoonlijk kende.

Nieuwe boeken