Menu

Basis

Wie is de mens? door Abraham J. Heschel

Recensie

Recensie

Recensie van Wie is de mens? door Abraham J. Heschel.

Wie is de mens? Alle filosofen denken na over de grote vraag hoe het zit met de mens en geven daar een antwoord op. Maar filosofen stellen eerder de vraag ‘wat is de mens’ dan ‘wie is de mens’. Dat doet Abraham Heschel wel.

Dit boek uit 1965 verschijnt nu in een nieuwe vertaling. Heschel is filosoof, maar ook rabbijn. Dat betekent dat het antwoord op de vraag naar de mens voor hem verbonden is met God. Hij zegt niet: ik denk dus ik ben (Descartes), maar ik heb een opdracht, dus ik ben. Die opdracht is een transcendente verplichting. Hoe kan ik de HEER vergoeden wat Hij voor mij gedaan heeft, citeert Heschel Psalm 116:12. Een mens krijgt pas betekenis als die zich van deze opdracht bewust is. Heschels filosofie is beïnvloed door de geschiedenis. Na Auschwitz en Hiroshima kan de filosofie niet op dezelfde voet doorgaan, meent hij. Dat besef kleurt sterk zijn denken. Dit is geen gemakkelijk boek, maar wel zeer waardevolle stof tot nadenken.

Neely Kok is emeritus predikant, contextueel pastor, begeleider van meditatiegroepen en kloosterweekenden en redacteur van Herademing.


Abraham J. Heschel, Wie is de mens? Skandalon, Middelburg, 2022. 176 pp. €20,99. ISBN 9789493220300


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken