< Terug

Jongeren

Deze blog is oorspronkelijk verschenen in De Orgelvriend 2022, nr. 10. Ben je benieuwd naar meer materiaal uit dit nummer? Lees en beluister de download en de muziek van de maand hier! Er is ook een voorproefje van het nummer.

Op zaterdag 22 oktober vond de tweede activiteit van StayTuned.nu plaats. Na de eerste bijeenkomst in Rotterdam (zie het juli/augustusnummer) was ditmaal Haarlem aan de beurt. Peter Ouwerkerk, mede-initiatiefnemer van het tienerproject, was erbij en maakte een kort verslag.

Foto: Albert Allema

Eindelijk is het dan 22 oktober. Al voor 10 uur ’s ochtends staan zo’n dertig mensen ongeduldig te wachten voor de ingang van de Haarlemse Bavokerk. Het is weer een StayTuned.nu-dag!

Dit keer hebben twaalf tieners zich aangemeld om te spelen op de orgels in de Grote of St.-Bavokerk en de Philharmonie. Stadsorganist Anton Pauw en Bert den Hertog coachen, en Erik Winkel, directeur van Flentrop Orgelbouw, is aanwezig om alle vragen over de bouw van de orgels te beantwoorden. En natuurlijk zijn ook Jeroen Koopman en Peter Ouwerkerk, de organisatoren van deze dag, van de partij.

Anton begint met een enthousiaste presentatie van het orgel voor alle tieners en hun ouders. Snel daarna is het tijd om afscheid te nemen. Aan het einde van de middag zijn de ouders weer welkom om hun kroost op te halen.

De groep splitst zich vervolgens in tweeën. De ene helft blijft in de Bavokerk, de andere wandelt naar de Philharmonie. Een totaal ander instrument, maar wauw, wat een orgel, en wat een mooie zaal! Bert legt uit hoe het ingewikkelde instrument toch heel logisch is opgebouwd, zeker als je de treden leert gebruiken. En daarna: spelen maar!

Na de lunch in het aanpalende café Carillon wisselen de groepen van locatie. Erik houdt tussendoor excursies dwars door de orgels heen, waarbij hij aan de geïnteresseerde tieners vertelt hoe elk schroefje, stangetje en hefboompje op een uitgekiende plek is bevestigd en hoe sommige onderdelen al eeuwenlang hun werk perfect doen.

De laatste sessie is weer met z’n allen in de Bavokerk. Als echt iedereen aan bod is gekomen, zijn er nog tien minuten over. Peter heeft een idee: “Wie improviseert er wel eens?” Twee tieners durven dat wel, en laten twee knappe improvisaties op het Bavo-orgel horen – alsof ze het elke dag doen!

Hoewel het niet is gepland, spelen behalve Anton ook twee deelnemers een stuk tijdens het slotconcert.

Rond 17 uur komt er dan toch echt een eind aan deze tweede fantastische dag van StayTuned.nu. Vol nieuwe ervaringen en prachtige klanken gaat iedereen weer huiswaarts.

Gelukkig staan de volgende activiteiten alweer op de agenda. Op 4 januari bezoeken we de Domkerk en de Nicolaïkerk in Utrecht, op 6 mei gaan we naar Maastricht. En van 24 t/m 28 juli gaan we maar liefst vijf dagen naar Groningen!

Een uitgebreid fotoverslag van deze dag plus alle informatie over het project zijn te vinden op staytuned.nu.

< Terug