Preekschets 2 Samuël 5:7
Deze preekschets gaat over leiderschap, strijd en overwinning. David is de gezalfde koning die de Thora navolgt.
Deze preekschets gaat over leiderschap, strijd en overwinning. David is de gezalfde koning die de Thora navolgt.
In deze preekschets voor Advent valt alle licht op de vergeving die God in Jezus geeft. Dit is zijn functie als Messias! Mensen komen naar Jezus in de verwachting dat er iets moois zal gebeuren. Jezus beschaamt hun vertrouwen niet. Dat is Advent.
Deze preekschets van Johan Lotterman vertelt over de genezing van Naäman. Het Bijbelgedeelte is 2 Koningen 5:1-19. Is de genezing een plons in het verkoelende water? Verfrissend en gezond of gaat Naämans duik nog verder? En waarom moet hij zevenmaal kopje onder? Lees in de preekschets over Gods helende kracht.
Deze preekschets voor Wezenzondag is geschreven door Johan Lotterman. De tijd tussen Jezus’ hemelvaart en Pinksteren is een periode waarin Jezus’ vrienden zich ontheemd voelden. Jezus heeft hen daarop voorbereid in de gesprekken tijdens hun laatste maaltijd, de Pesachmaaltijd. Deze hoofdstukken worden in het evangelie van Johannes afgesloten met een gebed van Jezus voor zijn vrienden en over hun hoofd heen voor ons. Ook wij kunnen ons ontheemd of verweesd voelen in deze wereld.
In deze preekschets voor Goede Vrijdag speelt de dorst naar drinken die meteen dorst naar gerechtigheid, vrede en heelheid is, een grote rol. Hoe Goede Vrijdag én Pasen twee kanten van één en dezelfde munt zijn, maakt Johan Lotterman in deze preekschets duidelijk.
Voor biddag brengt Johan Lotterman ons op het spoor van Psalm 1, het inslaan van een weg met de Thora in de hand op weg naar ‘LEVEN’! Gods Woord belooft geen succes- of welvaartsgarantie, maar wel een gezegend leven. Op biddag is het mooi in groepjes daarnaar te zoeken en voor te bidden.
Deze preekschets van Johan Lotterman is bestemd voor de tijd van Epifanie. Ook voor de vreugdezondagen na Pasen kan deze schets gebruikt worden. In het verhaal over de bruiloft te Kana gaat het over overvloed en staat Jezus zelf centraal.
In Maria’s lofzang, het klassiek zogenoemde ‘Magnificat’, hoor je alle lagen van de Tenach, Thora en profeten en psalmen meeklinken! Daarom is het in de oude kerk, in kloosters en de Anglicaanse kerk ‘dagelijkse kost’. In onze adventstijd wordt Maria’s lofzang op de derde Adventszondag gelezen en gezongen. ‘Brandend actueel’, zoals schrijver Johan Lotterman verwoordt!
Johan Lotterman schreef deze preekschets is geschreven voor Eeuwigheidszondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar. De zondag wordt ook genoemd: ‘Christus Koning’ of ‘gedachteniszondag’. Deze preekschets kan ook rond Allerheiligen worden gebruikt.