Boekbespreking: Hemels Groen
Klaas Spronk bespreekt het boek Hemels Groen van Matthijs de Jong en Cor Hoogerwerf.
Klaas Spronk bespreekt het boek Hemels Groen van Matthijs de Jong en Cor Hoogerwerf.
Klaas Spronk bekijkt in dit artikel hoe de grond in de Hebreeuwse Bijbel ook aandacht krijgt: zij verdient op verschillende plekken rust. Rust van de oorlogen die op de grond gevoerd worden. Wat kunnen we daar vandaag de dag van leren?
De Klaagliederen kun je zien als een vorm van rouwverwerking. Ze geven stem aan de gevoelens die opkomen bij de confrontatie met een groot verlies. Dit jaar (2024) stonden ze als de alternatieve lezing op het leesrooster van de Raad van Kerken en zijn ze in veel kerken gelezen in de week voor Pasen. Zo speelden ze een belangrijke rol in het liturgische spel dat ons betrekt bij het lijden en sterven van Jezus.
Eerst maar eens wat algemene opmerkingen over de Bijbel als geheel. Over de samenstelling, de tijd van ontstaan, de genres, de auteurs en de lezers – als onmisbare richtlijnen bij het lezen. Zie de Bijbel maar als een bibliotheek, een zeer gevarieerde verzameling van boeken.
In het derde en laatste deel van zijn ‘Theologisch drieluik’ over de Bijbel, gaat Klaas Spronk in op de heiligheid van de Bijbel. Wat aan de Bijbel is nu precies heilig? En hoe verhoudt dat zich tot heilige teksten van moslims en joden. Gaan zij vergelijkbaar met hun heilige boek om?
In deel twee van zijn ‘Theologisch drieluik’ over de Bijbel, gaat Klaas Spronk in op de verschillende soorten teksten waar de Bijbel uit bestaat. Niet alleen lopen de genres van bijbelboeken uiteen van profetie tot poëzie, geschiedschrijving tot apocalypse; ook verschilt Hebreeuwse poëzie in vorm en inhoud van hedendaagse poëzie – en zo ook voor de andere genres. Wat zegt dit over de betekenis van de Bijbel?
Dat de Bijbel belangrijjk is voor kerk- en christen-zijn, is overduidelijk een understatement. Maar wat is de Bijbel nou precies? Wanneer is de Bijbel geschreven? En door wie? En is de Bijbel van christenen, dezelfde als die van joden? Klaas Spronk beantwoord de vraag ‘Wat is de Bijbel?’ in deel 1 van zijn Theologisch drieluik, met ‘de Bijbel is een verzameling boeken.’ Maar wat voor boeken?
Lange tijd was de gedachte dat de (mannelijke) God van Israël ooit een vrouwelijke god aan Zijn zij had afwezig bij Bijbellezers. Tegenwoordig kom je die gedachte juist vaak tegen. Waar komt de gedachte vandaan en hoe plausibel is die eigenlijk?
In de gebrandschilderde ramen van de Goudse Sint-Jan krijgen we een bijzondere, kunstzinnige blik op Johannes de Doper, de naamgever van de kerk. In dit artikel komt naar voren hoe Johannes en Jezus verweven zijn.