Menu

Basis

De reis zelf is het doel

COLUMN

Iedereen moet natuurlijk zelf weten wat hij doet, reisgewijs, maar ik heb nog altijd moeite met het concept van de razendsnelle verplaatsing per vliegtuig naar een willekeurig punt duizenden kilometers verderop. Je hoort weliswaar mensen enthousiast vertellen dat ze daar in een muur van ondoordringbare hitte stappen en allemaal diarree krijgen, en daarmee weer helemaal het gevoel dat ze leven, maar dat roept niet het geringste verlangen in mij wakker om óók in het vliegtuig te stappen.

Als ik al reis (meestal kom ik niet verder dan Ommen, en dat kan ik iedereen aanbevelen, maar niet allemaal tegelijk graag) dan hecht ik eraan dat het klimaat, het landschap, de taal en het straatbeeld geleidelijk veranderen. Anders weet ik niet meer waar ik ben. Ik wil aannemen dat de meesten, eenmaal door die muur van ondoordringbare hitte, op basis van hun vliegticket weten hoe de plaats heet waar ze zijn geland, maar dat is nog iets anders dan weten waar je bent. Je moet toch minstens de context kennen.

Nee, dan pelgrims! Alleen het voornemen tot pelgrimage stemt al diepzinnig. Ik kan me voorstellen dat wie eenmaal heeft besloten tot een wandeltocht naar Santiago de Compostella of desnoods O.L. Vrouw ter Nood in Heiloo, voorlopig koekjes, zoutjes en alcohol laat staan en alleen hooggestemde gedachten toelaat in zijn hoofd. Hij moet alleen van tijd tot tijd Buienradar checken en online nieuwe wandelschoenen kopen. Maar dan is hij (of zij) dus al een pelgrim en is de reis al begonnen.

Maakt het dan nog verschil of het einddoel ook daadwerkelijk wordt gehaald? Lijkt me niet. Niet de bestemming is immers het doel, maar de reis zelf? Misschien is een eerste oefenrondje rond het huis zelfs al genoeg, als daarbij maar de juiste gedachten beginnen te stromen, zodat de geest even kan ontslakken. Zelf denk ik bijvoorbeeld te voet op weg naar Albert Heijn graag aan God en daar knap ik altijd al van op. Kun je nagaan wat er zou gebeuren als ik me ooit zou toebereiden voor een pelgrimage.

De kans is klein dat het zover komt. Ik ben erg voor reizen in mijn hoofd en dat kan prima thuis bij de kachel. Een Pelgrim, inderdaad.

Willem van Reijendam is schrijver en freelance uitvaartbegeleider.

Willem van Reijendam

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden