Menu

Premium

Een goed antwoord

Naar 1 Petrus 3,15

Als iemand je vraagt waarop je hoop gebaseerd is, zorg dan dat je een goed antwoord kunt geven.

Voorwerp: twee brieven met onderstaande tekst.

Gesprek

Hier heb ik een brief van de slak. De slak maakt zich ongerust en vraagt waarom de olifant zo vreemd doet. Luister maar:

Beste olifant,

Vandaag wil ik je een waarschuwing schrijven. Jij doet zo anders dan andere olifanten. Je klimt in bomen alsof je een eekhoorn bent. Ik heb de anderen over je horen praten. Straks hoor je er niet meer bij en willen ze niet meer met je spelen. Bovendien kun je heel hard vallen als je je evenwicht verliest en dan heb je veel pijn. Ik wens je alle goeds,

De slak

En hier is het antwoord van de olifant. Waarom doet olifant zulke vreemde dingen? Wat vindt hij zo fijn? (Lees onderstaande brief voor en laat de kinderen reageren.)

Beste slak,

Ik heb je brief gekregen. Ik vind het lief van je dat je bezorgd over mij bent. Ik ben al zo vaak gevallen, dat ik helemaal blauw ben en één en al buil. Als iemand zou zeggen: ‘Dag blauwe buil met slurf en oren,’ zou ik niet gek opkijken. Maar je moest eens weten hoe interessant evenwicht is. Ik vind het heerlijk om boven in een boom te klimmen om mijn blik te verruimen. Je hebt gelijk. Vallen doet pijn, maar dat neem ik voor lief. Al hoop ik niet dat ik boven op jou zal vallen, want ik weet niet of je huisje dat houdt.

Vrede en alle goeds,

De olifant

(vrij naar Toon Tellegen)

Wat zeg je als mensen je vragen waarom je naar de kerk gaat? Kun je daar een goed antwoord op geven? (Geef deze vraag mee naar de kinderdienst of mee naar huis.)

Wellicht ook interessant

Basis

Van crisisjaar tot jubeljaar

Biddag 2021 biedt de gelegenheid om terug te blikken op de coronacrisis die zich aandiende in 2020. Op Biddag is daarbij de invalshoek vooral die van arbeid en economie. Iedereen ondergaat de effecten van deze crisis, maar mensen die zich vóór het uitbreken van de crisis al in onzeker flexibel werk bevonden, zijn onevenredig hard getroffen. Zij verloren vaak als eersten hun werk. Tegelijk is er juist op Biddag ook altijd alle aanleiding om vooruit te blikken. Immers ‘zij die in tranen zaaien, zullen oogsten met gejuich’ (Psalmen 126:5).

Basis

Brood genoeg voor iedereen

In het Evangelie van Johannes heeft Pasen een belangrijke plek. ‘De inzichten van na Pasen zijn leidinggevend in dit Evangelie en hebben hun stempel gedrukt op het verhaal van Jezus vóór Pasen,’ schrijft professor Martin de Boer. Je moet dus niet alleen de gebeurtenissen rond Pasen, maar ook de rest van het Evangelie lezen in dat licht. Het teken van het brood in Johannes 6 kan dan ook gelezen worden als een opmaat naar Pasen. En zo is er in de uitleg ook een verbinding te maken naar het eten van het Pesachmaal in Jozua 5.

Nieuwe boeken