Menu

Basis

Geef niet op!

Wiep en Durkje Koehoorn-de Jong pelgrimeerden van het Friese Sint-Jacobiparochie naar het Spaanse Santiago de Compostela.

In ons leven is pelgrimeren waardevol geworden. Pelgrimerend hebben we veel (her)ontdekt en (terug)gevonden. Ook als we daar niet naar zochten. Pelgrimeren heeft ons geleerd stil te staan, te ervaren waar het om gaat in het leven. Als pelgrim ben je kwetsbaar, en afhankelijk van wat er op je pad komt. Wij hebben geleerd dat we in ons leven alleen dat meenemen wat we echt nodig hebben. Immers: alles wat je thuis laat, is meegenomen.

EEN ENGEL?

In 2018 was het droog en heet. Pelgrims weten wat risico’s van hitte en dorst zijn. Water is belangrijk. Wij liepen kilometers door een verlaten Spaanse streek. Het was 40 graden. Naast ons stopte een bestelbusje. De bestuurder – een engel? -gaf ons flesjes ijskoud water. ‘Wat een wonder’, zeiden we tegen elkaar.

PELGRIMEREN EN DE LEVENSWEG

Als pelgrim en als mens zijn we op weg om doel en bestemming te zoeken en te vinden. Dat lukt niet altijd even goed. Ooit liepen we op een pelgrimsdag verkeerd. We kwamen in een ander dorp aan. Dat gebeurt niet alleen bij het pelgrimeren, ook op onze levensweg verdwalen we wel eens. Het leven gaat niet altijd over rozen. Het bestaan als pelgrim ook niet. Niet elke dag is een feest. Soms is het afzien en kost het meer moeite dan je hoopt. In de Middeleeuwen groette men de pelgrims met het woord ‘Ultreia’, om hen moed in spreken. Het betekent: ‘geef niet op, moge God je helpen!’ Daarom hebben wij ons huis met gastenkamer voor passerende pelgrims de naam ‘Ultreia’ gegeven.

GA MET GOD

Pelgrimeren heeft ons dichter bij God gebracht. Het gaf inzicht in wat van waarde is in het leven. Wij vinden dat ook bij Nijkleaster in Jorwert.
We leerden vanuit vertrouwen te leven. Er gebeuren nog steeds wonderen.
We moeten dat leren zien en waarderen. Wij wandelen verder, vanuit geloof en vertrouwen: ‘Ga met God, en Hij zal met je zijn.’

 

Wiep & Durkje Koehoorn-de Jong werken als beleidsadviseurs in het HBO & MBO.

MEER INFORMATIE OVER NIJKLEASTER IS TE VINDEN OP NIJKLEASTER.FRL.
WIEP KOEHOORN HOUDT EEN BLOG BIJ OP WIEPKOEHOORN.BLOGSPOT.COM.

 

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken