Menu

Basis

Kijk-cijfers

Als ik dit schrijf zitten we nog midden in de lockdown. Van harte hoop ik dat wanneer u dit leest er veel meer bewegingsvrijheid is ontstaan. Wij houden op ons eiland intussen al maandenlang interkerkelijke TV-kerkdiensten. Iedere week nemen we op donderdagmiddag op via Terschelling-TV en op zondagmorgen is de eerste uitzending. Daarna kunnen mensen naar believen en op ieder willekeurig tijdstip aanklikken. Onderweg of thuis, op enigerlei tijdstip waarop jij er even rustig de tijd voor hebt en je kunt concentreren. Of gewoon nog even opnieuw luisteren om opnieuw te horen. Fantastisch om op deze manier toch met elkaar verbonden te kunnen zijn en te vieren nu de kerken voor grote groepen gesloten zijn.

Intussen vindt er in heel kerkelijk Nederland een hausse aan technische ontwikkelingen plaats. ‘De camera’ is dé oplossing! ‘Heb je de kijkcijfers gezien?’, roept iemand mij toe. Via YouTube kun je zien hoeveel mensen er meevieren en hoe dat getal in de dagen die volgen verandert. Mocht uw kerk voor corona nog zorgen gehad hebben over de bezoekersaantallen, met de kijkcijfers verdwijnen die zorgen mogelijkerwijs als sneeuw voor de zon. We zien weliswaar niemand, maar we zijn verbonden met velen… Het is echt een oppepper voor iedereen.

Middels de uitzending is er geen enkele drempel en bereiken wij niet alleen elkaar, maar ook velen die wij anders niet zouden bereiken. Er komt een totaal nieuwe dimensie bij. Predikanten zijn ineens televisiedominees geworden en menigeen is daarom snel een mediatraining gaan volgen. Gebruikelijke kerkgangers gaan via het internet, behalve de eigen kerkdienst, vrolijk buurten bij andere kerken of dominees in de regio of in den lande of bij familie en vrienden. Drie of meer kerkdiensten op een zondag, over dezelfde tekst, is voor menigeen ineens geen enkel bezwaar. Men blijkt in coronatijd meer geestelijk voer te kunnen verteren dan ooit tevoren. En onder de kerkbesturen blijkt het aloude evangelisatie-gen als oproep tot zending aan velen springlevend.

Hoe moet dat straks als de kerken weer ‘open’ zijn? Geeft niks, hoor, als we nog maar met twee of drie in het blikveld van de camera zitten, we zijn immers verbonden met velen. Nou nee (!), dat bedoelen we natuurlijk niet. We willen elkaar graag weer zien, er gaat niets boven samen vieren, wel en wee ‘live’ en niet ‘stream’ delen bij een bakje koffie. Wel of geen camera, wel of niet online? Versterkt of verzwakt het elkaar? We volgen de ervaringen bij het sporten/ of evenementengebeuren. We gaan als kerken natuurlijk met de tijd mee. Het zal wel niet ‘of, of’ maar eerder ‘en, en’ worden? Liever niet alleen kijk-cijfers, maar ook bezoekers-aantallen. Het gaat in kerk-zijn niet om lekker thuis in je comfortzone, bij de warme kachel te blijven zitten. Maar wel om: met dat wat er bij jou binnenkomt naar buiten te gaan, samen delen, niet tellen maar vertellen. Het Verhaal gaat door, op welke manier ook maar. ‘In ons stil-zijn kan de ruimte groeien voor de ontmoeting met God en met elkaar.’

Mathilde (mw. drs.) de Graaff is als predikant verbonden aan de Protestantse Gemeente ET-10 op Terschelling. Zij is lid van de redactie van Ouderlingenblad.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken