Menu

None

Luisteren naar en leren van vrome vrouwen

Een themanummer over ‘vrome vrouwen’, in december – dus met de eerste vrome vrouw Maria in onze gedachten. In haar spoor velen meer. Ter inleiding dit eerste artikel, met het wie, wat en waar van dit nummer.

We zijn de eersten niet… velen zijn ons voorgegaan in leven en geloof. Mensen op wiens schouders we staan, die ons zoveel hebben meegegeven.

In de geschiedenis spelen verhalen over mannen die ons zijn voorgegaan een hoofdrol. We horen vooral ‘his-story’. Het verhaal over het leven en vanuit het oogpunt van een man, in de bijbelse geschiedenis of geschiedenis in het algemeen. Maar er zijn ons evenveel vrouwen voorgegaan in leven en geloof. Hun verhalen zijn er óók, zij het minder op de voorgrond. Hen zetten we in dit themanummer in het licht. Kleine verhalen vol hoop en verwachting, prachtig in deze tijd van Advent, richting Kerst. Een nummer vol ‘her-story’; verhalen over ‘vrome vrouwen’. Vrouwen die hun kracht en inspiratie vonden in hun geloof in God. Die vanuit hun geloof verschil maakten in de wereld van hun tijd, in levens van mensen die zij tegenkwamen.

De titel van dit themanummer ‘Vrome vrouwen’ is ontleend aan een initiatief van Gertine Blom: www.vromevrouwen.nl. Zij leidt het onderwerp in en legt uit wat we onder ‘vroom’ mogen verstaan én portretteert twee vrouwen: Margery en Mercy. In een volgend artikel portretteert ze nog vier vrouwen van vandaag, levend bij ons ‘om de hoek’. We kunnen ze tegenkomen in ons werk, in onze kerk. Vroom is dus bijzonder én tegelijkertijd iets wat we allen kunnen en mogen zijn.

Vervolgens laat Thomas Quartier ons zingen met Maria. Een vrouw die, zo vindt hij, wel wat meer aandacht mag krijgen in ons persoonlijk geloof. Wat kunnen we veel van haar leren en wat kan zij ons inspireren om onze stem te verheffen!

Annette Merz vertelt, vanuit eigen ervaring, over de kracht en methode van bibliodrama en biblioloog. Aan de hand van deze methodes kunnen vrouwen en mannen zich in het perspectief van een vrouw uit de Bijbel verplaatsen. Daarbij brengen ze hun eigen perspectief mee. De gesprekken die ontstaan, sterken en bemoedigen vrouwen én mannen in hun geloof en dagelijks leven. Ze laat zien hoe deze methode ook in onze kerken en kringen ingezet kan worden.

In de geschiedenis spelen mannen de hoofdrol, het is vooral his-story. Nu een nummer vol her-story

Juist dat gesprek, dát mag vaker gevoerd worden, vindt Rebecca Onderstal. Als voorzitter van de Oecumenische Vrouwensynode (www.vrouwensynode. nl) en predikant in de Protestantse Kerk, onderschrijft ze het belang van dit gesprek over de rol van vrouwen en mannen in de kerk vandaag én in de geschiedenis. Hoe die vrouwen daadwerkelijk in het licht gezet kunnen worden in liturgie en kerkenwerk en zo gemeenteleden van nu kunnen bemoedigen en inspireren, zien we in de portretten van enkele vrome vrouwen.

Erica Hoebe-de Waard laat zien hoe we in de kerkdienst en in het gemeentewerk de verhalen van vrome vrouwen van langer en korter geleden kunnen inzetten. En in vier korte portretjes leren we ‘vrome vrouwen van nú’ kennen, die tot zegen zijn op de plek waar ze werken en wonen. Ook staan er in dit nummer gebeden van vrouwen en portretten die vrouwen van Jezus maakten. Zo zien we hoe vrouwen op eigen wijze kijken naar geloof en daar woorden en beelden aan geven.

Hoe wij dat zelf kunnen, in óns dagelijks bestaan, daarbij wijst Tish Warren ons wegen. Nelleke Plomp neemt ons mee in haar ideeën en gedachten over hoe we in het ‘alledaagse leven’ zoveel kunnen zien dat bijzonder is en dat kunnen verbinden aan ons geloof, aan God.

Door alle artikelen heen horen we de stemmen van ‘vrome vrouwen’. Stemmen die ons – of we nu man of vrouw zijn – mogen raken en aanmoedigen om zélf een vroom leven te leiden. En wat vroom precies betekent? Dat ontdekt u vanzelf in dit nummer.

Erica Hoebe-de Waard is als gemeentepredikant verbonden aan de Protestantse Gemeente Leusden. Zij is lid van de redactie van Ouderlingenblad.

Nelleke Plomp-Rodenburg is als praktisch theoloog werkzaam bij de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland. Zij deed o.a. onderzoek naar betrokkenheid van jongeren bij kerkdienst en preek en is verantwoordelijk voor het concept kliederkerk. Ze is eveneens lid van de redactie van Ouderlingenblad.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken