Menu

Basis

Reisgenoten

Ontmoet Bauke, Annelies en Marie-Lois. Ze zijn dit jaar begonnen met ‘Reisgenoten’. Samen oefenen voor de nieuwe wereld zoals Jezus die voor ogen heeft, aan de hand van vijf gebieden, vijf werkwoorden. Dat is het uitgangspunt van deze vernieuwende leefregel voor een lichte ‘kloosterorde’.

Annelies (23) is tijdens haar middelbare schooltijd in aanraking gekomen met Taizé, het oecumenische jongerenklooster in Frankrijk. Ze was niet zo kerkelijk, maar wel op zoek naar zin en betekenis in haar leven. De stilte, de contemplatie en de liederen in Taizé spraken haar bijzonder aan. Ze vond een nieuwe balans in een druk en ingewikkeld leven. Ze was altijd al een activistische wereldverbeteraar, nu kon ze dit combineren met een soort spiritualiteit. Thuis was het echter lastig om het leven in de geest van Taizé vast te houden.

Nu heeft Annelies zich aangesloten bij een groep Reisgenoten die maandelijks samenkomen. Ze wordt uitgedaagd om een opdracht te doen en spiritueel te groeien, steeds op een van de vijf gebieden van de leefregel. Annelies bezoekt ook regelmatig een protestantse kerk in haar stad. Ze kan Reisgenoten en de kerk prima combineren omdat ze elkaar versterken.

VOL PASSIE

Bauke (32) is opgevoed binnen de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt maar is deze traditie als te knellend gaan ervaren. Eerst ging hij shoppen in meer evangelische kerken. Al snel ontdekte hij dat die veel leken op de kerk waar hij net uit was gestapt. Bauke zocht ruimte, maar was ook bang: als je dogma’s loslaat, wat blijft er dan over?

Bauke wil zich vol passie ergens aan geven. Bij Reisgenoten vond hij betrokkenheid, commitment. Niet aan een rechte leer of een bepaalde geloofsbeleving, maar aan de navolging van Christus. Reisgenoten is geen vrijblijvende plek, waar je benaderd wordt als christelijke consument, die naar een vette band komt luisteren of naar een intellectuele preek van hoog niveau.

ALTIJD EEN BEGINNER

Bij Reisgenoten is iedereen welkom en wordt er niet zo sterk gelet op wat je precies gelooft of wat je keuzes in je leven zijn. Wel wordt er van je verwacht dat je bezig gaat met de vijf gebieden van de leefregel en de oefeningen. Maar het mooie is dat die oefeningen ook mogen mislukken. Je bent bij een leefregel altijd een beginner.

Omdat ‘zijn’ het eerste gebied is van de leefregel van Reisgenoten, voelt Marie-Lois (28) zich er zo bij thuis. ‘Zijn betekent dat je leven allereerst een geschenk is. Je bent geliefd. Je mag meedoen. Je hoort erbij. Alles wat je hebt is je gegeven. Van je adem tot je talenten. Vanuit die basis mag je iets gaan doen en ontdekken.’ Die basis is voor Marie-Lois en vele andere Reisgenoten het anker van rust.

REISGENOTEN IS EEN PROGRAMMA VAN DE PROTESTANTSE KERK IN NEDERLAND. INFORMATIE EN OPGAVE VOOR DEELNAME BIJ WWW.PROTESTANTSEKERK.NL/REISGENOTEN. KIJK OOK OP: LAZARUS.NL/2018/07/REISGENOTEN

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken