Menu

None

Samenkomen in tijden van corona?!

Vol enthousiasme zingen de aanwezigen in de zondagse kerkdienst in Burgas. De verplichte mondkapjes hangen bij de meesten onder de kin en afstand houden lukt ook niet erg, omdat er meer mensen aanwezig zijn dan volgens de richtlijnen mag.

Een paar dagen eerder sprak ik de predikantsvrouw, die me vertelde dat ze voorzichtig zijn in de kerk. De afgelopen maanden zijn er al vijf of zes protestantse pastors aan Covid-19 overleden na een kerkelijke conferentie en afgezien van dat trieste feit op zich was de manier waarop dat in de media opgepakt werd niet erg fijn. De gemeente kan het zich dus niet veroorloven dat er een corona-uitbraak zou zijn na een kerkdienst, dat zou de naam van de kerk geen goed doen.

Met verbazing sla ik, zoveel mogelijk afstand houdend en zwijgend met mijn mondkapje voor, alles gade. Later vraag ik haar waarom ze te veel mensen toegelaten hebben en ik vertel haar dat er in mijn gemeente in Veenendaal een rooster is wie wanneer naar de kerk mag. Ze is geschokt als ze dat hoort: je kunt mensen die naar de kerk komen toch niet wegsturen?!

Nog lang denk ik hierover na. Meerdere pastors gestorven, negatieve publicaties, overtreden van de wet, veel risico op besmetting … Ik zou andere keuzes maken en kan die ook theologisch verdedigen: in principe moeten we de overheid gehoorzamen, we zijn verantwoordelijk voor onze naasten en we hoeven God toch niet te verzoeken? Maar ook zij kunnen dat: wie God zoekt moet je niet weigeren en Hij kan iedereen beschermen, ook tegen een virus in een overvolle kerk. Dat kan ik ook beamen, maar toch …

Ik spreek een Duitse zendeling die het met mij eens is. Dat roept een nieuwe vraag op: gaat het hier eigenlijk wel om theologie of heeft het meer te maken met cultuur, met een clash tussen West en Oost? Ik heb daarop nog geen antwoord, maar vraag me intussen wel af of ik zondag hier naar de kerk zal gaan …

Foka van de Beek is als theologe en toerustingswerker door de GZB uitgezonden naar Burgas in Bulgarije, stad en provincie aan de Zwarte Zee.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken