Menu

Basis

Stemmen met stickers

Benieuwd naar het beleidsplan in Wageningen? zie www.ouderlingenblad.nl

Toen Fop van Driel in 2013 voorzitter werd van de kerkenraad van de Protestantse wijkgemeente Lukas te Wageningen, lag er net een nieuw beleidsplan. In zijn eerste ambtsjaren kon hij meteen aan de slag met de uitvoering hiervan. Bij het opstellen van het huidige beleidsplan (2018-2021) is Fop vanaf het begin actief betrokken geweest.

Hij vertelt: ‘In april 2017 gingen we in het moderamen nadenken over nieuwe speerpunten. Het is goed om deze iedere vier jaar te actualiseren. Waar willen wij ons als gemeente de komende jaren op focussen? Niet dat andere punten in het kerkenwerk niet belangrijk zijn. Maar we kunnen niet alles tegelijkertijd even uitgebreid doen. Daarom is het verstandig om iedere vier jaar enkele speerpunten te kiezen. Dan kun je deze zaken extra aandacht geven.’

Het moderamen vroeg ook aan de beraadsgroepen (werkgroepen) om speerpunten voor te dragen. Na deze verzamelronde kwam het moderamen tot acht speerpunten. In de kerkenraad besprak men deze punten. Ook gaven de kerkenraadsleden aan ieder punt een score. De drie speerpunten met de hoogste score koos men uit.

‘Maar we wilden natuurlijk ook graag de gemeente erbij betrekken,’ zegt Fop. ‘Op twee zondagen konden gemeenteleden na de dienst hun stem uitbrengen. We hadden zes grote vellen papier opgehangen, met op ieder vel een speerpunt geformuleerd (twee punten waren inmiddels afgevallen). Ieder gemeentelid kreeg drie stickers om op te plakken bij de punten van zijn/haar keuze. Het was een leuke en ontspannen manier om de mening van de gemeente te peilen.’

Bij telling bleken de twee speerpunten met de meeste stickers gelijk te zijn aan twee die de kerkenraad had gekozen. Eén punt verschilde. De kerkenraad besloot om de stem van de gemeente voorrang te geven. In de zomer hebben drie moderamenleden het beleidsplan uitgewerkt. Nieuw bij dit beleidsplan is dat de organisatiestructuur en vaste elementen van de gemeente ondergebracht zijn in een ‘plaatselijke regeling’. Deze onderscheiding vindt Fop heel verhelderend. ‘Deze elementen gelden immers voor langere tijd.’ Na tekstuele bespreking in de kerkenraad is het beleidsplan aan de gemeenteleden toegestuurd.

Ook voor jaarlijkse verdeling van het financiële budget vindt Fop het handig dat er een beleidsplan ligt. ‘Dan kun je ook extra geld aan de speerpunten toekennen.’ De beraadsgroepen werken de speerpunten verder uit in de praktijk. Hun jaarplannen worden ieder jaar voor de zomer in de kerkenraad besproken. Dit jaar is hier een speciaal ‘dagje uit’ voor georganiseerd.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken