Vergaderopening: Niemand overslaan – Handelingen 6:1b
Lees de vergaderopening: Niemand overslaan – Handelingen 6:1b, uit ‘Er voor staan’, onder redactie van Aart Peters en Arie Romein.
Lees de vergaderopening: Niemand overslaan – Handelingen 6:1b, uit ‘Er voor staan’, onder redactie van Aart Peters en Arie Romein.
Afgelopen jaar studeerde Norbert Nagy aan de PThU met een focus op het onderzoek naar de historische Jezus. Een onderzoek voor de toekomst van de kerk, voor voorgangers en samenleving.
Ervaringen zijn een theologische bron’, (p.15) dat schrijft hoogleraar in baptistische en evangelische theologie Henk Bakker in de inleiding van zijn nieuwste boek ‘Christus, hoe het geloof zich ontwikkelde in het vroege christendom’. Theologie begint in het dagelijks leven, gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen. Dat klinkt mij als praktisch theoloog natuurlijk als muziek in de oren.
Ode aan de twijfelaar heet het cabaretconcert dat door twee theatermakers is bedacht. In de Nassaukerk in Amsterdam viert Raoul Heertje er, als twijfeldominee, de twijfel. Er is ook een agnostisch gospelkoor bij. Ik lees het in de krant op 25 november. Ik vind het wel een leuk initiatief.
Neely Kok noemt zeven voorbeelden van ‘uit je dak gaan’: extase ervaren. Bij een hobby, eten, ontmoeten, muziek, seksualiteit, sport en kunst. Een Handreiking om zelf te ontdekken wat voor jou ‘extase’ is.
Gek fenomeen, ik deed er vroeger zelf ook aan mee: mensen die zichzelf agnost of atheïst noemen, hebben vaak wel een zwak voor de meest orthodoxe richtingen binnen het christendom. Hoe zwaarder de denominatie, hoe waarachtiger die buitenstaanders het vinden. De PKN is maar een slap aftreksel, maar bij de Gereformeerde Gemeenten raken ze geïnteresseerd. Rooms-katholiek? Maar dan ook op bloedende knietjes pelgrimeren naar Fatima, Portugal, anders telt het niet.
Wat zijn de beweegredenen van mensen om al dan niet deel te nemen aan interreligieuze ontmoetingen? Daniëlle Leder reflecteert op hun motivatie, zowel vanuit haar promotieonderzoek als vanuit de praktijk.
Aangemoedigd door een kerk waar ze welkom was, ontdekte Ilse Swart een andere manier om de brieven van Paulus te lezen.
Liefde, list en bedrog. Moed, verraad en geweld. Sterke vrouwen en schurken van mannen: het bijbelboek Ester heeft het allemaal. Samengevat: een joods meisje schopt het tot koningin aan het Perzische hof en is zo in staat haar volk te redden van een massamoord.