Vredebrengers
Vechten, bevriezen, of vluchten. Ook ten tijde van oorlog zien we deze reacties. Maar er is nóg een manier om een moeilijke situatie het hoofd te bieden.
Vechten, bevriezen, of vluchten. Ook ten tijde van oorlog zien we deze reacties. Maar er is nóg een manier om een moeilijke situatie het hoofd te bieden.
De regering heeft bezuinigingsplannen voor sport en de culturele sector, voor onderwijs, voor de publieke omroep, voor de niet-gouvernementele organisaties. Minder in het nieuws is de bezuiniging op godsdienstig onderwijs op openbare scholen. Woord & Dienst vroeg een reactie aan de stichting Protestants godsdienstig vormingsonderwijs (PC GVO).
Wat zijn de beweegredenen van mensen om al dan niet deel te nemen aan interreligieuze ontmoetingen? Daniëlle Leder reflecteert op hun motivatie, zowel vanuit haar promotieonderzoek als vanuit de praktijk.
Aandacht voor duurzaamheid en voor rechtvaardigheid gaan vaak samen in Afrika. Daimon Mkandawire beschrijft de diversiteit aan ecosystemen van dit werelddeel en de verschillende verhouding van Afrikaanse culturen tot de aarde. Hij pleit onder andere voor een terugkeer naar oorspronkelijke landbouwmethoden met respect voor de grond waarop we leven.
Bij de vertaling van de Bijbel in een vreemde taal gaat het niet alleen om het vinden van de juiste woorden. Andere zegswijzen en een andere cultuur geven ook zicht op een ander verstaan van de bekende teksten.
Wat bedoelen we met ‘de Wereldkerk’? En zijn we in die wereldwijde kerk werkelijk een gemeenschap van gelijken? In dit artikel krijgt de Wereldkerk een gezicht in de mensen die de auteur ontmoette. Wat is in zulke ontmoetingen echt van belang? Wat leerde ze?
Persoonlijk vind ik de vraag naar het al of niet bestaan van engelen op zich niet zo relevant. Wat me meer interesseert is waar engelen voor staan, wat ze be-teken-en, waarom er blijkbaar zo’n aantrekkingskracht van uitgaat. Ik heb de indruk dat het concept beschermengelen een efficiënte bemiddeling is om het complexe theologische concept van voorzienigheid toegankelijk en begrijpelijk te maken voor veel mensen. Om die reden lijkt het me gerechtvaardigd voor theologen om na te denken over dit concept, het te verfijnen en uit te zuiveren.
De zon staat voor licht, en daarmee voor leven, warmte, groeikracht. Licht staat ook symbool voor goedheid en geluk. En iedere dag opnieuw overwint dat licht de duisternis, als de zon opgaat. Het is een wonder. Niet zo gek dat in veel religies de zon aanbeden wordt als een god.
Zonder de zon zou het leven op aarde niet mogelijk zijn. Van oudsher baseren volken over de hele wereld daarom legendes, mythen en goden op de zon. Een greep uit de bekendste verhalen.