Menu

Basis

Zondig is niet hetzelfde als slecht

Column

Mijn eerste kennismaking met de zonde vond plaats dankzij de oude W.G. van der Hulst, die in zijn kinderbijbel veel plaats inruimde voor deze invalshoek van het leven. Om de lezertjes te helpen, stonden woorden als Zonde, Schuld en Berouw altijd cursief. Het stikte van de cursieve woorden bij W.G. van der Hulst.

Mijn moeder probeerde deze kinderbijbel, die ze verwerpelijk vond, altijd buiten mijn bereik te leggen, maar ik wist hem als vijfjarige altijd weer te vinden. Ik vond het heerlijk om te griezelen over al die zondes, vooral omdat het meestal om volstrekt normaal menselijk gedrag ging. Je wilt eens een appel proeven, dat is verdedigbaar, toch? Je slaat die vervelende eigenwijze rotbroer eens voor zijn smoel en die gaat dan per ongeluk dood, je bent je oudere broer te slim af met die linzensoep, je pakt eens iemands vriendin af, en zo gaat dat maar door. Het was meestal niet écht gemeen, die zondes, vond ik.

Niet lang daarna werd ik door de kleuterjuf opgebracht naar huis omdat ik in de plaatselijke Vivo koekjes had gestolen en had uitgedeeld aan parkerende automobilisten. Het was duidelijk dat ik een gering moreel besef had, althans geen been zag in het zondigen. En omdat veel kinderboeken helden hadden die het niet zo nauw namen met de regels, van Scheepsmaat Woeltje tot Tijl Uilenspiegel, stelde ik al opgroeiend zondig gelijk aan ‘lak hebben aan de regels’, al drukte ik me toen nog niet zo uit. Dat ik me tegelijk schuldig voelde over allerlei zaken die niets met zonde te maken hadden, is een ander verhaal.

Eigenlijk heb ik nog altijd diezelfde luchtige associatie met dat woord. Ik verbind zonde met geringe overtredingen, waar ik het kwaad verbind met misdaden. Zondes worden gepleegd door stoute mensen, zoals hoeren, gauwdieven, bedriegers, hardrijders, gokkers en drinkers, terwijl slechte mensen verantwoordelijk zijn voor het kwaad: oorlogen, verwoestingen, milieurampen, brute moorden, martelingen en verkrachtingen.

Het is denkbaar dat ik W.G van der Hulst niet helemaal goed begrepen heb, maar ik heb dankzij die kinderbijbel wel ingezien dat je voor zondaars helemaal niet bang hoeft te zijn.

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken