< Terug

Nissen – Charles de Foucauld, broeder van alle mensen

Recensie

Recensie van Peter Nissen, Charles de Foucauld, broeder van alle mensen, zijn leven en zijn spiritualiteit.

cover Charles de Foucauld, geschreven door Peter Nissen.

Op 15 mei 2022 werd Charles de Foucauld (1858-1916) heilig verklaard, ondanks zijn bonte en eigenzinnige levenswijze. Hij volgde de weg van de Navolging door letterlijk de voetsporen van Jezus in Nazareth te volgen, dat wil zeggen zijn verborgen bestaan van dertig jaar vóór Hij zijn werk begon.

Charles de Foucauld leefde in Nazareth als kluizenaar en in deze verborgenheid ontdekte hij een spiritualiteit van aanwezigheid. Zijn spiritualiteit gaf hij gestalte in een islamitische omgeving in de woestijn van de Sahara, bij de Toearegs. De gelovige overgave van deze moslims gaf hem een nieuwe levensbestemming en daar hij werd ‘broeder van alle mensen’. Hij stierf een gewelddadige dood: hij werd vermoord (1916).

Peter Nissen schreef dit boek naar aanleiding van zijn heiligverklaring. Daarin gaat hij in op zijn leven en spiritualiteit, waarbij hij ook Charles de Foucauld zelf aan het woord laat. Zijn teksten zijn een inspiratiebron voor ons. Van harte aanbevolen.

Kitty Bouwman is hoofdredacteur van Herademing. Ze is onderzoeker en docent spiritualiteitstudies. Ze heeft een praktijk voor geestelijke begeleiding en werkt als geestelijk verzorger in de Hartekamp Groep.


Peter Nissen, Charles de Foucauld, broeder van alle mensen. Zijn leven en zijn spiritualiteit, Adveniat, Baarn, 2022. 104 pp. €15,99. ISBN 9789493279162.


< Terug