Menu

Basis

Een club waar ik graag bij hoor

De Gereja Kristen Indonesia Nederland
Beeld: gkin.org

Twee mensen vertellen over een groep waarvan ze deel uitmaken. Een groep waarin ze zichzelf kunnen zijn.

Het geloof brengt ons samen

De Gereja Kristen Indonesia Nederland (GKIN) is een protestantse kerk van en voor Indonesiërs die in Nederland wonen. Ik ben zelf een Nederlander, en bij deze kerk aangesloten door mijn Indonesische vrouw. Het mooie van de GKIN is dat veel verschillende mensen uit diverse culturen en achtergronden zich er thuis voelen. Er zijn veel Nederlanders die, zoals ik, bij de GKIN gekomen zijn door hun partner. Daarnaast kent Indonesië verschillende volkeren. Mensen uit deze volkeren zijn aanwezig in onze gemeente. Wat ons bindt is het geloof: we willen Jezus dienen en volgen. Naast de zondagse erediensten organiseren we activiteiten om ons verder in het geloof te verdiepen en samen te groeien in het geloof.

Zelf geloof ik dat God mij naar deze kerk heeft geleid, zodat ik deel mag uitmaken van deze gemeenschap. Daarnaast mag ik mijn steentje bijdragen aan het reilen en zeilen van de kerk. In de Bijbel spreekt Jezus een aantal keren over de verscheidenheid aan volkeren. De volgende tekst uit Johannes 10:16 vind ik erg passend. Hier zegt Jezus: ‘Ik heb ook nog andere schapen, die niet uit deze schaapskooi komen. Ook die moet ik hoeden, ook zij zullen naar mijn stem luisteren: dan zal er één kudde zijn, met één herder.’ Ben ik het ene of het andere schaap? Het maakt niet uit, zolang ik maar luister naar de goede herder.

Bart Cremers

Lgbtq+-community die elkaars handen vast houden
Beeld: Kar-Tr/iStock.com

Zegen van boven

We vieren dit jaar 15 jaar Pride Kerkdienst. In 2008 werden een paar christelijke LHBTI-groepen door de organisatie van Pride Amsterdam uitgenodigd om tijdens Pride een religieuze viering te organiseren. We begonnen buiten, op het Rembrandtplein, in de regen. Toen voor de lezing het speciale roze Bijbeltje openging, begon de zon te schijnen. Er was zegen van boven. Ik ben van het begin, met een kleine onderbreking, betrokken geweest. Er gaat geen Pride Kerkdienst voorbij of er zitten mensen zachtjes te snikken of te huilen. Het raakt mensen en doet hen goed met velen samen te zijn, met nu eens het eigen LHBTI-leven centraal.

Ik verbaas me er soms zelf over hoe groot de relevantie van zo’n dienst ook nu nog is. De voorbereiding met het team is iedere keer weer een mooie ontdekkingstocht. Startend met het thema van Pride is het nog niet één keer gebeurd dat er geen verhaal uit de Bijbel naar boven kwam. Ook niet zo gek, natuurlijk. Ook het LHBTI-leven, samengevat in de Pridethema’s, en de verhalen uit de Bijbel leggen elkaar uit. Tot ziens op 4 augustus in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam voor de Pride Kerkdienst.

Wielie Elhorst


Ik en wij
Open Deur 2024, nr. 5

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken