Menu

Basis

Eendagsvlieg of trouwe metgezel

Goede voornemens zijn snel gemaakt. Kilo’s kwijtraken, meer bewegen, gezonder eten, vaker tijd nemen voor jezelf. Je kunt het zo bedenken. En als je inspiratie zoekt, helpen tijdschriften en reclamebedrijven je graag. Maar hoe zorg je ervoor dat goede voornemens niet vervliegen?

De kracht van het goede voornemen zit in het proces dat eraan vooraf gaat. Wat past bij jou? Wat wil je werkelijk? Is het goede voornemen een bondgenoot, die jou helpt dichter bij jezelf te blijven? Of is het een stiekeme veroordeling, een verkapte bestraffing: ‘Ga nu eindelijk eens wat meer bewegen, doe wat beter je best, zet nou eindelijk eens door.’ In dat geval kun je de uitkomst al voorspellen: je houdt het heel even vol, of begint er niet eens aan. Om vervolgens treurig te constateren dat het je weer niet gelukt is en je toch echt een zwakkeling bent.

Geen ochtendmens…

Zo heb ik jarenlang geprobeerd ’s ochtends vroeg op te staan, en was ik telkens weer boos op mezelf dat het niet lukte. Tot ik ontdekte dat ik vroeg wilde opstaan, omdat dat gebruikelijk was in het gezin waaruit ik kom. Maar ik ben eenvoudigweg geen ochtendmens. Daar heb ik mijn werktijden en leefritme nu op aangepast, en dat bevalt prima. Het was geen zwakte dat het niet lukte: het voornemen paste niet bij wie ik ben en kwam niet werkelijk uit mezelf.

Dicht bij jezelf

Een goed voornemen begint dicht bij jezelf. Wat heb jij nodig? Wat voegt het toe aan je leven? Meer bewegen, gezonder eten en meer tijd voor jezelf nemen zijn prima voornemens. Zo is er nog veel meer te bedenken. Meer mildheid tonen bijvoorbeeld, naar jezelf en anderen. Of tevredenheid oefenen. Maar het werkt alleen als het uit jezelf komt. Op die manier is het geen eendagsvlieg, maar wordt het goede voornemen een trouwe metgezel, die je helpt om beter voor jezelf te zorgen.

Vervolgens kun je daar je creativiteit op loslaten. Een mooie verklaring opstellen waarom je dit voornemen uitvoert. Een feestelijk beloningssysteem bedenken. Of bondgenoten zoeken, met wie je regelmatig viert dat je erin slaagt je aan je voornemen te houden. En lukt het een paar dagen niet? Geen probleem, je pakt de draad gewoon weer op. Zonder bestraffing, met bemoediging. Liefdevol doorzetten. Je doet het immers voor jezelf!

Beatrijs Oerlemans is in haar werk veel bezig met duurzaamheid. Ze schrijft graag. Haar kinderboek ‘De Sterrenkijker’ werd uitgegeven door Lemniscaat.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken