Geestelijke vorming en twintigers
Kans om duurzaam op te trekken met jongvolwassenen in de kerk

De in dit themanummer beschreven methode Geestelijke Vorming kon wel eens heel geschikt zijn om contact te maken met jongeren, twintigers. In onderzoeken komen juist zíj naar voren als zinzoekers – hoe vangen we dat als kerken en gelovigen op? Hoe komen we in contact? Wat heeft de genoemde methode waardoor die zo geschikt lijkt?
Zoeken naar zin
In onze samenleving is er volop beweging rondom jongvolwassenen en zingeving. Niet voor niets: van alle Nederlanders zijn jongeren het meest op zoek naar zingeving. Dit bleek uit een onderzoek van Ipsos I&O en dagblad Trouw naar zingeving. Bijna de helft van alle 18-34 jarigen vindt zingeving belangrijk. Dit is gemiddeld 10% meer dan in andere leeftijdscategorieën. Een kerkelijke gemeenschap kan dus juist voor twintigers van betekenis zijn. In dit artikel meer over de leefwereld van jongvolwassenen en op welke manier je samen met hen vorm kunt geven aan kerk-zijn.
In de media, maar ook in kerken en bij welzijnsorganisaties, gaat het regelmatig over een zingevingscrisis die adolescenten en jongvolwassenen zouden ervaren. Velen van hen geven aan met mentale problemen te worstelen, zich eenzaam te voelen en betekenis te missen. Deze generatie is opgegroeid in een cultuur waarin zelfontplooiing en persoonlijke groei belangrijke waarden zijn. ‘Als je maar gelukkig bent’ en ‘je mag zelf kiezen wie je wilt zijn’, is wat ze van hun ouders meekregen. Dat klinkt mooi, maar te veel keuzevrijheid en gebrek aan gemeenschappen kan juist beangstigend zijn. Ze verlangen naar kaders die hen leren wat een goed leven zou kunnen zijn. ‘Help me om te ontdekken wat het leven ten diepste de moeite waard maakt’, vragen jonge mensen.
Ze verlangen naar kaders die hen leren wat een goed leven zou kunnen zijn
Op allerlei plekken ontstaan dan ook initiatieven die twintigers hierbij willen helpen. Denk bijvoorbeeld aan de Zinzoekers in Zwolle, The school of Life in Amsterdam en talloze cursussen, retraites en coachingstrajecten. Opvallend is ook het groeiend aantal jongeren dat in deze zoektocht de kerk (terug)vindt. Het gaat soms om mensen die als kind in de kerk kwamen, maar steeds vaker ook jongeren die helemaal niet met geloof zijn opgevoed. Je hebt er wellicht over gelezen in de media of misschien ben je zelf verrast over jonge mensen die meedoen aan een Alpha Cursus in jouw gemeente of zelfs vragen of ze gedoopt kunnen worden.
Verlegenheid
Tegelijkertijd is er veel verlegenheid rond twintigers en dertigers. Er zijn ook veel gemeenten waar deze generatie juist ontbreekt. Misschien is dat in jouw gemeente het geval. Jongeren die voorheen bij de tienerkerk of catechese kwamen, raken steeds minder betrokken. Ze voelen zich vaak niet meer thuis in het jeugdwerk en het patroon van elke zondag in de kerkdienst zitten, hebben ze zich nooit eigen gemaakt. Het zijn geen jongeren die een hekel hebben aan de kerk of aan geloof. Ergens willen ze wel betrokken blijven, maar hoe dan?
Voor oudere generaties is het soms ingewikkeld dat de vertrouwde manier waarop een kerkelijke gemeente georganiseerd is, blijkbaar niet past bij de levens van jonge mensen. Een behapbare én goed onderbouwde methode, zoals Geestelijke Vorming, zou wel eens een verrassend goed passende manier kunnen zijn om geestelijk op te trekken met deze doelgroep.
Kenmerken
Eerder in dit nummer is uitvoerig geschreven over het hoe, wat en waarom van de methode Geestelijke Vorming. De kenmerken van deze methode sluiten verrassend goed aan bij de vragen en de leefwereld van deze doelgroep. Hieronder licht ik er een aantal toe. Aan het eind van elk kopje vind je een vraag om zelf of als kerkelijke gemeente over na te denken.
De vertrouwde manier waarop een kerkelijke gemeente is georganiseerd, past niet goed bij de levens van jonge mensen
Holistisch
We leven in een gefragmenteerde samenleving. Voor elk onderdeel van je leven zijn er andere specialisten: je gaat naar de sportschool voor een gezond lijf, een psycholoog helpt je om mentaal gezond te blijven, een coach leert je hoe je alle ballen in de lucht houdt en voor je spirituele leven kun je naar de kerk of doe je aan meditatie. Maar als mens ben je natuurlijk veel meer dan de som der delen. Waar zijn de plaatsen waar je als méns helemaal meedoet en ertoe doet? De methode Geestelijke Vorming brengt vier gebieden van mens-zijn samen.
Vraag: hoeveel aandacht is er bij jullie in de kerk voor het hele mens-zijn? Gaat het vooral over het geestelijk leven of gaat het ook over hóe je geloof in de praktijk brengt, wat geloven betekent voor je morele kompas of emotioneel welzijn? Op welke manieren zou je meer aandacht aan deze gebieden kunnen geven?
Afgebakend en overzichtelijk
Het leven is vol en open. Over een jaar kan je leven er qua werk, woonsituatie en relatie heel anders uitzien. Dit is de realiteit van de meeste twintigers. Daarom zeggen ze waarschijnlijk eerder ja tegen een traject van zes gesprekken die ze zelf kunnen inplannen dan tegen een gespreksgroep die standaard tweewekelijks georganiseerd wordt.
Vraag: maak eens een lijst van de verschillende activiteiten die jullie gemeente organiseert. Hoeveel mogelijkheden zijn er voor jonge mensen om mee te doen met een tijdelijk en flexibel traject? Zijn er manieren om een bepaalde inhoud (zoals (belijdenis)catechese of bijbelstudie) anders vorm te geven?
Persoonlijk en wederkerig
Gelijkwaardigheid en authenticiteit in relaties is voor twintigers belangrijk. Jonge mensen willen graag leren, maar hebben hiervoor nodig dat ze zelf ook als persoon gezien en erkend worden. De methode Geestelijke Vorming gaat uit van een gelijkwaardige positie tussen de pastor en haar of zijn gesprekspartner. Je trekt samen op als geestelijke metgezellen.
Dit betekent niet dat een pastor geen autoriteit heeft, die mag best zeggen waar het op staat en tegendruk geven.
Vraag: hoe wordt er in jouw gemeente tegen jonge mensen aangekeken? Als volwaardige gelovigen of vooral als mensen die nog heel veel moeten leren? Hoe zou je kunnen werken aan een cultuur van wederkerigheid?
Richtinggevend, maar niet dwingend
Voor jonge mensen met levensvragen is het belangrijk om ook écht antwoord te geven. De pastorale gesprekken geven ruimte om te delen wat er volgens het christelijk geloof op het spel staat en waarom een leven als volgeling van Jezus een goed leven is. Het is de kunst om dit zonder oordeel en niet dwingend te doen. Heldere antwoorden kunnen jongvolwassenen helpen om hun eigen weg te bepalen.
Vraag: het kan best ingewikkeld zijn om zowel richting te geven áls openheid te bieden. Naar welk van deze twee polen neigt de cultuur in jouw gemeente? Wat zou helpen om hier meer balans in te brengen?
Tenslotte
Geestelijke Vorming is een methode. Er zijn natuurlijk ook andere vormen of activiteiten die recht doen aan bovenstaande kenmerken (zie onderstaand kader voor een aantal andere suggesties).
De gesprekken geven ruimte om te delen waarom een leven als volgeling van Jezus een goed leven is
Ga vooral in gesprek met jonge mensen zelf en vraag hen wat zij nodig hebben aan geestelijk metgezelschap. Een prachtige kans om jongeren te stimuleren om gelovig op weg te gaan in deze tijd waarin zoveel jonge mensen zoeken naar zin en betekenis.
Ook interessant…
Als je jongvolwassenen geestelijk wilt begeleiden, zijn onderstaande tips interessant om je in te verdiepen. Bij alledrie staan leefregels centraal. Het artikel van Sake Stoppels elders in dit nummer legt helder uit wat leefregels zijn en wat de waarde hiervan is als het gaat om geestelijke vorming:
Life Rules
Niet geleefd worden, maar leven. Dat is het verlangen achter Life Rules, een initiatief van de Evangelische Omroep. Met podcasts, een academy en een boek helpen ze jongeren om een levensstijl te ontwikkelen die geïnspireerd is door Jezus. En om deze levensstijl vervolgens vol te houden.
Practicing the Way
De moderne kerk wordt geconfronteerd met een crisis in discipelschap: we weten als christenen niet meer hoe we op Jezus kunnen gaan lijken. Dit was voor John Mark Comer de reden om het boek Practicing the Way te schrijven. In het Nederlands vertaald als De Weg volgen (zie ook het artikel van Sake Stoppels). Bij het boek is gratis materiaal ontwikkeld waarmee kerken en andere groepen tijdens 8 bijeenkomsten aan de slag gaan met geestelijke vorming. Dit is in het Engels, er wordt gewerkt aan een Nederlandse vertaling.
Platform voor Ignitiaanse Spiritualiteit
God zoeken en Hem vinden in alle dingen. Daar wil het Platform voor Ignitiaanse Spiritualiteit bij helpen. Het Platform raakt een snaar bij jongeren met zijn podcasts en (online) retraites. De boeken van jezuïet Nikolaas Sintobin bieden mooie gespreksstof om samen met jongeren in de kerk te lezen.
Nelleke Plomp-Rodenburg is theoloog, gespecialiseerd in jonge generaties en de kerk. Ze is lid van de redactie van Ouderlingenblad.