Menu

Basis

Iemands fijnste stijl helpen ontdekken

Gekleurde sjaals

Welke kleuren passen bij je en waarin kom je het beste uit? Het antwoord op die vragen weet Yvonne Stoevelaar. Een verhaal over kleuren kiezen – en kleur bekennen.

Onlangs kreeg ik een klant in mijn studio die merkte dat haar uitstraling niet klopte met het product dat zij verkocht. Bovendien stapten mensen niet makkelijk op haar af. Wat was er aan de hand?

Voor mij zat een aardige, zachte, enigszins introverte vrouw met pikzwart haar, zwarte make-up en van top tot teen zwarte, excentrieke kleding. Nu had zij een creatief beroep, dus het was fijn en logisch dat zij ook creativiteit toonde in haar kleding. Haar website was echter heel zacht, licht en fris, hetgeen erg contrasteerde met haar uiterlijk.

Bovendien schiep die geheel zwarte kleding een bepaald beeld dat minder toegankelijk maakte, hetgeen ze wel nodig had en ambieerde. Met kleine veranderingen in kapsel en make-up en meer kleur in haar kleding hebben we gekeken hoe ten eerste innerlijk en uiterlijk dichter bij elkaar kwamen, en hoe ook haar uitstraling beter klopte met het product dat zij aanbood.

In beide situaties ben ik wie ik ben

Een ander voorbeeld is de man die bij me kwam in een overhemd met vogeltjes en een lichtgele trui. Zijn profileringsuitdaging zat hem in het feit dat hij als manager van een team regelmatig niet serieus werd genomen en niet op waarde werd geschat. Al pratende bleek dat zijn hart eigenlijk lag bij werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

En hier zat de crux. Als hij als manager serieuzer genomen wilde worden en meer op waarde geschat in zijn huidige rol, was een wat formelere kledingstijl met een hoger licht-donkercontrast beter. In de functie die hij eigenlijk ambieerde, zou de kleding die hij nu droeg, prima voldoen.

Je verpakking kiezen

Dus ja, je kleding en de kleuren die je draagt, doen ertoe. Voor een ander en vooral ook voor jezelf. Omdat het jóu kan helpen om iets van je eigenheid, je creativiteit, je zachtheid, je autoriteit op je vakgebied te laten zien.

Dat is toch het prachtige van ons mens-zijn, dat wij onze verpakking kunnen kiezen. Het gaat nooit om goed of fout. Het gaat erom dat je je dat bewust bent en leert hoe je jouw repertoire kunt vergroten en dat je vervolgens zelf kunt kiezen.

Nu zul je misschien denken: het gaat toch om het innerlijk en om wie je bent, en niet om het uiterlijk. Uiteraard begrijp ik wat je bedoelt en ben ik het daar hartgrondig mee eens. Tegelijkertijd, ik ben degene die ’s ochtends in een oud T-shirt mijn bed uitkomt en het is nou toch net niet handig datzelfde aan te trekken naar een vergadering of als ik een training ga geven. En in beide situaties ben ik wie ik ben.

En dat is waar het ten diepste om gaat en waarom ik doe wat ik doe. Mensen oprecht blij maken door ze te helpen om hun mooiste kleuren en hun fijnste kledingstijl te ontdekken. Hun zelfvertrouwen en eigenheid vergroten. Hen zichtbaar maken zodat ze gezien worden en zodat zij kunnen laten zien waar ze goed in zijn.

Zoals de app die ik net voor het schrijven van dit artikel kreeg van een klant en fijn mede-gemeentelid: ‘Nog steeds kan ik geen woorden vinden voor wat er met mij is gebeurd. Alsof de zon stralender schijnt, ik weer een stukje van mijzelf heb teruggevonden.’

Gekleurde sjaals
Afbeelding van Paolo Berretta via Pixabay

Gereedschap

En hoe werkt dat dan met die kleuren? Regelmatig krijg ik de opmerking: oh, houd jij dan van die sjaaltjes onder iemands gezicht? Ja inderdaad. Een van de onderdelen van een image consult is een kleurenanalyse. En net zo goed als een tandarts gereedschap gebruikt om je gebit te checken en een opticien apparatuur heeft om naar de kwaliteit van je ogen te kijken, gebruik ik doeken om te bepalen welke kleuren jou laten stralen.

Het is echt loslaten wat ik denk en puur kijken wat er gebeurt met iemands gezicht bij lichte of donkere kleuren, bij warme of koele kleuren en heldere of gedempte kleuren. Het kan ook zomaar zijn dat die persoon – door zijn of haar oog-, huid- en haarkleur – technisch mooi is met lichte pastelkleuren, maar door zijn of haar temperament daar niet genoeg aan heeft. Dat die de kracht of drive niet genoeg laten zien.

En ook dat kun je zichtbaar maken met een kleurenanalyse. Daarbij spelen overigens ook stem (zacht, diep, hoog) mee en manier van lopen (zwaar, licht, verend). Gaaf toch?

Je bent altijd mooi met de kleuren die je van nature hebt

Jouw mooiste kleuren hebben dus ten diepste niet te maken met mode of smaak. Het is puur technisch kijken – eigenlijk zoals een schilder dat doet – wat mooi staat bij jouw unieke oog-, huid- en haarkleur. Zoals een van mijn Amerikaanse docenten zo mooi zegt: ‘See yourself as a piece of art.

Een handige tip daarbij is dat je altijd mooi bent met de kleuren die je van nature hebt. Zo is je oogkleur altijd een goede, toegankelijke kleur om te dragen. Mensen met blauwe ogen dragen vaak blauw. En mensen met groene ogen graag groen.

Je haarkleur is een andere fijne en neutrale kleur en heel mooi voor leren of suède schoenen, een riem of tas. ‘Your inherent colours’ zoals diezelfde docent zo treffend zegt.

Flagdressing

Naast de vraag welke kleuren je het mooiste staan, roept kleur (onbewust) een bepaalde emotie op. Kleur wordt overal gebruikt. In winkels – denk aan het grijsblauw van Albert Heijn of het rood van aanbiedingen, het felle geel en blauw van een goedkopere winkel en het zwart-gouden inpakpapier van de Bijenkorf.

In gevangenissen is ooit een test gedaan met roze cellen voor gevangenen die zeer agressief waren. Het bleek dat de gedetineerden veel sneller tot rust kwamen dan in bijvoorbeeld een witte cel. Groen associëren we met rustig en verbindend, blauw met betrouwbaar, rood met daadkracht of passie maar ook met gevaar, en wit met onschuld of zuiverheid. Zwart kan oproepen: ho, tot hier en niet verder; kom niet te dichtbij. Maar zwart kan ook iets creatiefs of non-conformistisch hebben. Lichte kleuren daarentegen maken zachter en benaderbaarder.

Kleur wordt ook ingezet bij staatsbezoeken. Je noemt dit ‘flagdressing’. Zo kiest Maxima heel vaak een jurk in de kleur van het ontvangende land. Onlangs nog koos onze koning zowel bij de ontvangst van president Zelensky als later bij de ontmoeting met verschillende Oekraïners voor een geel-blauwe das. Een mooi respectvol en vriendelijk gebaar.

Zo denken predikanten bewust na over de kleur van hun toga. En in de liturgische kleur van hun stola wordt in één oogopslag zichtbaar welke betekenis een bepaalde tijd van het kerkelijk jaar heeft. En nu ben ik natuurlijk benieuwd of je morgen bewust kleur kiest. En bij twijfel, je weet me te vinden!

Yvonne Stoevelaar leert professionals hoe zij zich in elke situatie krachtig, zichtbaar en ontspannen kunnen presenteren en profileren. Ze is image consultant bij Het Imagobureau te Gouda.


Kleur
Woord & Dienst 2023, nr. 10

Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken

Lid worden