Maand van de Bijbel 2023
De Bijbel – het meest verkochte boek ter wereld – is al eeuwenlang een onophoudelijke en onvoorstelbaar rijke inspiratiebron voor talloos veel mensen en daarmee van onschatbare waarde voor onze cultuur. Theologie.nl zet tijdens de Maand van de Bijbel de Bijbel op de agenda. De Bijbel is al eeuwen een inspiratiebron voor velen.
De Maand van de Bijbel wordt georganiseerd op initiatief van uitgeverij Royal Jongbloed en Adveniat in samenwerking met onder andere KokBoekencentrum Uitgevers. Het essay Blijven dromen voor de Maand van de Bijbel is dit jaar geschreven door Andries Knevel en Leo Fijen. In deze briefwisseling lees je hoe beide mannen – de een katholiek, de ander protestant – nadenken over een hoopvolle toekomst voor de kerk. De briefschrijvers vertellen elkaar openhartig over hoe zij blijven volhouden en hoe de bijbel hen daarbij inspireert.
Inspiratie uit de Bijbel
De 7 opvallendste wonderen uit de Bijbel
Redactie theologie.nl
Wonderen: wie gelooft er nog in? Toch best wel wat mensen. Uit onderzoek blijkt dat bijna 9 miljoen Nederlanders in wonderen geloven. In de Bijbel komen veel wonderen voor. Wij verzamelden de 7 opvallendste wonderen. Ken jij ze allemaal?
10 dingen die iedereen zou moeten weten over de Bijbel
Redactie theologie.nl
De Bijbel: we hebben het er vaak over, maar wat weten we er nu eigenlijk over? Wij vonden 10 leuke feitjes over de Bijbel. Hoeveel ken jij ervan?
De groene Bijbel
Klaas Spronk
Een 'groene Bijbel', bestaat dat? In deze serie artikelen uit Schrift delen de auteurs niet alleen de zorg om de bedreigde aarde, maar ook de wens om de Bijbel tot zijn recht te laten komen. Ze laten zien dat de Bijbel wel degelijk op dit terrein iets te zeggen heeft, maar dan wel op zijn eigen wijze. Daarbij klinken verschillende stemmen.
Nadenken over de toekomst van de kerk?
Toekomst voor de kerk
Wilbert van Iperen
Het verhaal van de realist, de romanticus en de optimist
Wat als de kerk verdwijnt?
Alco Meesters
Als het kerkgebouw sluit, verdwijnt vaak ook de kerkelijke presentie. Hier wordt de vraag onder ogen gezien of dat erg is, en voor wie of wat dat dan erg zou zijn. En dan komt ook aan de orde hoe ‘dat erge’ te voorkomen of verhelpen.
Gemeenschap in de kerk van de toekomst
Marinka Verburg-Janssen
Is wat er bij pioniersplekken ontstaat (geloofs)gemeenschap te noemen? En hoe zijn de verschillende betrokken actoren in de pioniersbeweging van de Protestantse Kerk bezig met dat thema? In dit artikel worden enkele eerste bevindingen gepresenteerd van een promotieonderzoek, waarin participatieve observatie in de context van het Projectteam pionieren en in de context van een tweetal pioniersplekken een centrale plek inneemt.
Dorpskerken van de toekomst
Jacobine Gelderloos
De kerken worden kleiner en minder. In kleine dorpen komen ze ónder de grens van levensvatbaarheid, tenzij… Hoe lukt het toch om daar ‘alternatieve kerkplekken’ van te maken, in plaats van de deuren dicht te doen?
Megakerken in Nederland
Paul Vermeer
Nu eens niet over de ontkerkelijking in Nederland, maar over (nieuwe) megakerken. Waar komen die vandaan? Hoe zijn ze te herkennen? En zegt hun bestaan en groei iets over de toekomst in kerkelijk Nederland?
Onze boekentips
De toekomst die groter is dan het verleden
In De toekomst die groter is dan het verleden tekent Samuel Wells een nieuwe weg voor de kerk. Moet een kerk zich verre houden van het bedrijfsleven en van de wereld van geld en goed? Niet als het aan Samuel Wells ligt. Wat hem betreft biedt de economie juist een kans om de kerk nieuwe impulsen te geven en om elkaar en God te hervinden. Langs deze nieuwe weg kunnen mensenworden bevrijd van isolatie en eenzaamheid. Zo laat de kerk zien wat het betekent om te leven vanuit de toekomst die groter is dan het verleden.
Lees hier een reactie van Wim Vermeulen op het boek
Bestel jouw exemplaar voor €21,99 bij boekenwereld.com. Het boek is ook verkrijgbaar als e-book.
Thuis
InThuis gaat theoloog Bram van de Beek in op de betekenis van de kerk. Hij geeft antwoord op de meest prangende vragen die in een gemeente kunnen spelen. Wat is ook alweer de betekenis van de doop? En van het avondmaal? Waarom toch elke keer weer die preek? Bram van de Beek gaat ook in op praktische vragen. Hoe ga je om met kerkverlaters? Hoe geef je het jeugdwerk vorm? Het is een toegankelijk boek in gewone taal om je kennis op te frissen; en om het er even bij te pakken, als er vragen komen.
Lees de voorpublicatie van Thuis
Bestel jouw exemplaar voor €15,99 bij boekenwereld.com. Het boek is ook verkrijgbaar als e-book.