Menu

None

Nissen – Charles de Foucauld, broeder van alle mensen

Recensie

Stapels met boeken

Recensie van Peter Nissen, Charles de Foucauld, broeder van alle mensen, zijn leven en zijn spiritualiteit.

cover Charles de Foucauld, geschreven door Peter Nissen.

Op 15 mei 2022 werd Charles de Foucauld (1858-1916) heilig verklaard, ondanks zijn bonte en eigenzinnige levenswijze. Hij volgde de weg van de Navolging door letterlijk de voetsporen van Jezus in Nazareth te volgen, dat wil zeggen zijn verborgen bestaan van dertig jaar vóór Hij zijn werk begon.

Charles de Foucauld leefde in Nazareth als kluizenaar en in deze verborgenheid ontdekte hij een spiritualiteit van aanwezigheid. Zijn spiritualiteit gaf hij gestalte in een islamitische omgeving in de woestijn van de Sahara, bij de Toearegs. De gelovige overgave van deze moslims gaf hem een nieuwe levensbestemming en daar hij werd ‘broeder van alle mensen’. Hij stierf een gewelddadige dood: hij werd vermoord (1916).

Peter Nissen schreef dit boek naar aanleiding van zijn heiligverklaring. Daarin gaat hij in op zijn leven en spiritualiteit, waarbij hij ook Charles de Foucauld zelf aan het woord laat. Zijn teksten zijn een inspiratiebron voor ons. Van harte aanbevolen.

Kitty Bouwman is hoofdredacteur van Herademing. Ze is onderzoeker en docent spiritualiteitstudies. Ze heeft een praktijk voor geestelijke begeleiding en werkt als geestelijk verzorger in de Hartekamp Groep.


Peter Nissen, Charles de Foucauld, broeder van alle mensen. Zijn leven en zijn spiritualiteit, Adveniat, Baarn, 2022. 104 pp. €15,99. ISBN 9789493279162.


Wellicht ook interessant

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

De Levende belichaamt onze verwondingen

Wie niet in de gelegenheid was om op de avond van de eerste dag van de week, nu acht dagen geleden, in de vesper het evangelie van die avond te horen (Johannes 20:19-23), zal het op de achtste dag, vandaag, nog wel willen betrekken bij de lezing van het evangelie. We weten niet of het hetzelfde moment was als een week eerder, dat Jezus in het midden van zijn leerlingen, inclusief Tomas, verscheen. Wel waren de deuren opnieuw gesloten. Misschien niet meer uit vrees voor de joden, maar omdat het hart van een van hen, Tomas, nog geopend moest worden.

Bijbelwetenschappen
Bijbelwetenschappen
Basis

‘Opdat ook jullie doen wat Ik jullie heb gedaan’

Volgens de inmiddels overleden opperrabbijn Jonathan Sacks zijn voor een gemeenschap deze drie zaken het belangrijkst: ouders, leraren en gedenken. Ouders en leraren moeten kinderen vertellen over het verleden, om wat toen fout ging in de toekomst te voorkomen en het goede te doen. De onderwerpen in de lezingen van vandaag bevestigen dat belang. Het vertrek uit de slavendienst in Egypte en de voetwassing door Jezus worden nog steeds verteld en herdacht.

Nieuwe boeken