Tips voor hoe je een kerk voor alle generaties kunt zijn
Hoe ben je er als kerk voor alle generaties? Dat is een vraag waar in kerken vaak veel aandacht, energie én frustratie in gaat zitten. Een kerk zonder jongeren is een kerk zonder toekomst, zo lijkt het soms. Het is de vraag of dat klopt: ook zonder jongeren kan een kerk een toegewijde gemeenschap van Jezus Christus zijn. Soms gaat dat zelfs beter als je niet alleen maar kijkt naar de leeftijdsverdeling in de kerk.
Toch zijn er wel manieren om de kerk toegankelijker te maken voor mensen van verschillende generaties. In een grootschalig Amerikaans onderzoek naar kerken met veel jongeren kwamen zes kernwaarden naar voren:
- Geef prioriteit aan jongere generaties. Dit klinkt tegenstrijdig: hoe kun je kerk-zijn voor alle generaties als je sommige generaties de voorkeur geeft? Maar het gaat hierbij vooral om het kweken van een cultuur waarin jongeren en gezinnen gezien worden en volwaardig meedoen. Een cultuur waarin bij beleidskeuzes ook altijd aan jongeren wordt gedacht en de insteek is om van hen te leren. Een cultuur waarin jongere generaties volop mee mogen doen met wat er in de kerk gebeurt en merken dat hun inbreng serieus wordt genomen.
- Neem Jezus’ boodschap serieus. Dat kan op allerlei manieren: van vrijzinnig tot orthodox, van traditioneel tot modern. Het blijkt belangrijk voor jongeren dat het verhaal van God niet een smal of moralistisch verhaal is, maar het hele bestaan raakt. Daarin is de persoon van Jezus en de weg van leven die hij voorstaat een belangrijk brandpunt.
- Heb hart voor jongeren. Wees dus niet alleen geïnteresseerd in jongeren voor zover ze bijdragen aan de kerk, maar heb interesse voor heel hun leven. Waar zijn ze mee bezig als ze vijftien of vijfentwintig zijn? Zijn ze welkom in de kerk met alles wat hen bezighoudt? Let daarbij niet alleen op tieners, maar ook op twintigers: die worden nog weleens een beetje vergeten.
- Geef verantwoordelijkheid. Uit het onderzoek blijkt een verband tussen de betrokkenheid van jongeren en de mate van verantwoordelijkheid die ze krijgen. Die verantwoordelijkheid kan van alles zijn: het leiden en begeleiden van andere jongeren, maar ook het leiden van een dienst. Laat jongeren meekijken, meedoen en durf hen ook zelf de leiding te geven.
- Vorm een warme gemeenschap. ‘Warm’ is iets anders dan ‘cool’: het gaat om relaties, om vriendschappen, om het waarderen en koesteren van diversiteit. God is Vader, Zoon en Geest – een God van relatie.
- Wees de beste buren. Want hoe mooi het ook is als jongeren zich thuis weten in de kerk, dat is niet waar het in de kerk om draait. Het geloof wil uiteindelijk de wereld in, om in de wijk en netwerken rondom de kerk het koninkrijk van God zichtbaar te maken. Zo worden alle generaties meegenomen in het grote verhaal van God: de vernieuwing van de wereld.
Rens de Ronde is theoloog en proponent in de Protestantse Kerk in Nederland.
Samen Jong
Wil je meer weten over deze kernwaarden? Of ben je op zoek naar praktische tips en verhalen uit de praktijk? Lees dan het boek Samen Jong. Kernwaarden van een kerk met alle generaties.