Menu

Basis

Zomaar een godsvermogen, ‘God is een kwal’ en elf andere vergelijkingen door Margot C. Berends

Recensie

Stapels met boeken

Recensie van Zomaar een godsvermogen, ‘God is een kwal’ en elf andere vergelijkingen door Margot C. Berends.

Cover Zomaar een godsvermogen, geschreven door Margot C. Berends

‘God’ als een manier van kijken naar de wereld, als een bril die je op mag zetten. Dat levert geen woorden op, maar wel verwondering, liefde, besef van schoonheid, humor, relativeringsvermogen, en de ‘dingen niet af kunnen laten zijn’.

Berends zwijgt liever over God, maar kan het toch niet laten om woorden te zoeken in dit prachtige kleine boekje. Berends spreekt met twaalf voorwerpen op haar bureau. Of beter gezegd: deze spreken tot haar en zij noteert wat ze zeggen.

Een kwal van doorzichtig glas vertelt haar over een dier dat zo één is met het water-dat-hem-doet-leven, dat zijn bestaan samenvalt met er te zijn. En lijkt dat niet op Hij-die-is?

En zo werpen twaalf voorwerpen hun eigen blik op het mysterie dat we ‘God’ noemen. Als mystiek betekent: aangesproken worden, zoals de traditie getuigt, dan is dit een lief en diepzinnig voorbeeld ervan. Van harte aanbevolen!

Marianne Vonkeman is emeritus predikant, redactielid van Herademing en beheert de website www.sporenvangod.nl.


Margot C. Berends, Zomaar een godsvermogen, ‘God is een kwal’ en elf andere vergelijkingen. De Nieuwe Haagsche, 2022, 88 pp. €13,95. ISBN 9789460101090


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken