Menu

Basis

Een gewonde heler

Remy Jacobs ervaart hoe hij met zijn eigen oude, geheelde wonden anderen kan helpen op de weg naar heling.

In 2014 maakte ik een theatervoorstelling, met het motto ‘om te komen tot wat je niet hebt, moet je gaan langs waar je niet hebt’. Ofwel: om de liefde te vinden moet je langs de liefdeloosheid.

In deze voorstelling zocht ik naar een vorm die enerzijds recht zou doen aan het misbruik dat mij in de kerk was overkomen in mijn kinderjaren, anderzijds ook kon laten zien dat misbruik niet met geloof verward moest worden. Geloof had mij overeind gehouden in tijden van zware beproevingen. De boodschap van die helende kracht van geloof moest gehoord worden: geloof staat niet gelijk aan de liefdeloze misstanden in kerkelijke machtsstructuren.

Naar liefde

Ik was verwonderd over het effect dat die voorstelling op mensen uit het publiek had. Veel van hen waren zelf ooit seksueel misbruikt in hun jeugd. Zij meldden mij na afloop dat de voorstelling hun heling had gebracht.

Mijn oude wonden konden vruchtbaar worden voor anderen en voor hen tot heling leiden. Door de voorstelling konden mensen uit het publiek met mij langs de liefdeloosheid in hun leven gaan en zich opnieuw richten op de liefde. Of, zoals een vrouw mij schreef: ‘Jullie voorstelling heeft mij op het moment dat mijn leven op 5 voor 12 stond, naar 10 over 12 gebracht.’ Het was een heel bijzondere ervaring en tot op vandaag tracht ik in mijn werk en leven mijn eigen geheelde wonden in te zetten om liefdeloosheid te bestrijden en te helen.

Ik hoop dat ik voor mensen soms mag zijn als een ‘gewonde heler’, in het voetspoor van de priester Henri Nouwen, die die term als eerste gebruikte. Om een gewonde heler te kunnen zijn, moet je weet hebben van de destructieve krachten in jezelf. Die moet je kunnen plaatsen: wanneer komen die op en waar komen ze vandaan? Om ze vruchtbaar te maken moet je ergens doorheen: er moet een zekere afstand zijn gegroeid die het mogelijk maakt om wonden aan te kunnen raken. Zoals de wonden van Jezus pas na zijn dood door de leerlingen aan te raken waren: toen Thomas zijn hand in de zijde van Jezus kon leggen.

Medestanders

Wonden kunnen tekens worden van opstanding, maar dat vraagt van je om langs de liefdeloosheid te gaan en je hebt medestanders nodig die kunnen meegaan op die weg. Alleen wordt het een lijdensweg die bijna niet uit te houden is.

Onze tijd heeft medestanders nodig die met anderen langs de liefdeloosheid kunnen gaan. Wie medestanders heeft, hoeft niet alleen te blijven op de weg naar heling. Zoals wij geliefde kinderen van God zijn, zo kunnen wij voor elkaar ook ‘gewonde helers’ worden, net als Jezus.

Of met een knipoog, zoals Loesje zegt: Ga je mee verdwalen? Kom, ik wijs je de weg.

Remy Jacobs is geestelijk verzorger in het IJsselland ziekenhuis en redactielid van Open Deur.


Wellicht ook interessant

Nieuwe boeken