Grond
Ten geleide

Een Schrift-serie met als thema Grond. Er borrelden gelijk veel gedachten op binnen de redactie. Het is namelijk een thema dat veelvuldig ingevuld kan worden; de grond onder onze voeten, de grond en diegene die het bezit, de grond als eigen entiteit. Grond waaruit wij ontstaan zijn en naar wederkeren, grond waarin je begraven wordt dus. De verdeling van grond, het thema dat vandaag de dag juist zo actueel is. Van wie is het stuk grond, en wat betekent dat bezit precies?
Kortom, er valt veel te zeggen en te schrijven over grond. In deze Schrift-reeks doen verschillende auteurs dat ook. Ze leidden ons langs verschillende wegen rond in het thema ‘grond’. Hieronder een kleine greep uit dat wat komen gaat.
Een vaste grond om op te staan, het is al eeuwenlang het verlangen van ieder mens. Maar wat als dat er niet kan zijn voor je? Ruben van Wingerden onderzoekt het verhaal over ‘de wandelende jood’, een legende die gelaagd blijkt. Welke inspiratie is er uit dit verhaal geput, en waar gaat dit eigenlijk over?
Ook in de bijbel komt grond terug, niet alleen vanuit het menselijke verlangen naar een vaste grond maar ook grond als ‘persoon’ zelf. Ook de grond verdient af en toe rust, zoals Klaas Spronk aan de hand van de Hebreeuwse Bijbel laat zien in zijn artikel.
Gert van Klinken schrijft over de vraag naar het bezitten van grond. Van wie is de grond nu eigenlijk? Aan de hand van deze vraag, en hoe men grond verwerft bespreekt van Klinken ook de huidige discussie rondom grondbezit.
Hemels Groen kwam afgelopen jaar uit, en onze redactievoorzitter die bespreekt het boek. Een mooie link met de thema van de Schrift-serie: duurzaamheid en omgaan met de grond.
Marco Rotman bekijkt de vraag wat een land nu precies heilig maakt: wat is heilige grond?
Gerard van Broekhuizen bespreekt het Israël van vandaag, gezien in het licht van de eigen traditie, en bespreekt de boycot op de kritische krant Haaretz.
Willien van Wieringen is neerlandicus en theoloog. Zij is werkzaam als docent Oude Testament en Hebreeuws aan de Fontys Hogeschool Theologie Levensbeschouwing in Utrecht.
Yanniek van der Schans is theoloog, gespecialiseerd in de taalkundige variatie in het Bijbels Hebreeuws, en daarnaast ook thuis in het filosofisch-theologische veld. In het dagelijks leven is zij werkzaam als studentpastoor bij de PKN, en staat ze voor de klas in Mijdrecht als docent Levensbeschouwing.